StoryEditor
formiranje vlasti

Bošnjak bez licence iz političkog Sarajeva razbjesnio ministricu Turković

Piše desk  /  02.01.2023., 16:19h

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izrazila je zabrinutost zbog mogućnosti da bi SNSD-ov Denis Šulić mogao biti ministar u Vijeću ministara BiH iz reda Bošnjaka.

Kako je rekla Turković, ako u Vijeće ministara BiH bude izabran član iz reda Bošnjaka, a pod kontrolom SNSD-a, to će značiti prepuštanje potpune kontrole nad Vijećem ministara BiH proruskim političkim snagama.

"Važeći propisi o radu Vijeća ministara BiH zahtijevaju da za odluke moraju glasati najmanje po jedan od ministara iz svakog od konstitutivnih naroda. To ne moraju nužno biti zamjenici predsjedatelja. Dovoljno je jedan ministar Bošnjak koji će slijediti politiku SNSD-a i HDZ-a i da preuzmu apsolutnu vlast u Vijeću ministara BiH", navela je Turković.

Podsjetila je da su, kako kaže, upravo Dodik i Čović u Domu naroda BiH spriječili da BiH usvoji sankcije Rusiji.

"Proveli smo četiri godine teške borbe za očuvanje institucija BiH i postignutog napretka. Često pod ucjenama i pritiskom, ali su tri "probosanska" (kako sebe kolokvijalno nazivaju bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu op.) ministra Selmo Cikotic i Sifet Podžić djelovala usuglašeno sa mnom i spriječili smo da osovina SNSD i HDZ potpuno ovlada procesima i povuče BiH unazad", dodaje Turković.

Zaključila je da bi prepuštanje poluga odlučivanja u Vijeću ministara proruskoj politici bio korak ka opasnoj destabilizaciji BiH i cijele regije.

Podsjećamo, prema  saznanjima portala Klix iz pouzdanih izvora, ministar ljudskih prava i izbjeglica u Vijeću ministara BiH trebao biti SNSD-ov Denis Šulić iz reda Bošnjaka.

Dnevnik.ba

15. svibanj 2024 18:19