StoryEditor

Bošnjačkoj ljevici potrebni bivši SDA-ovci kako bi preuzeli vlast u Kantonu Sarajevu

Piše D  /  19.10.2018., 07:10h

Ljevica u Kantonu Sarajevo napravila je prvi korak ka kreiranju skupštinske većine na ovom nivou vlasti, prenosi N1.

Ruka u ruci, za ujedinjenu ljevicu u Skupštini Sarajevskog kantona. No, sklopljene ruke ne znače i da je dovoljno ruku za većinu u Skupštini od 35 zastupnika. Sudeći prema nepotvrđenim, preliminarnim rezultatima općih izborima koji su za nama, pred nama je, kada je u pitanju Kanton Sarajevo, ovakav raspored mandata:

Dosadašnja opozicija - Naša Stranka, SDP i DF zajedno imaju 12 nositelja mandata. Za skupštinsku većinu potrebno je 18. Nedostaje šest. No, ljevica u Bošnjaka poručuje - ne zanima ih matematička koalicija.

"Jedine koalicije o kojima se može razgovarati su programske koalicije. Na tom putu ćemo ostati istrajni i to se neće promijeniti", kazao je Milan Dunović (DF).

A program, između ostalog, podrazumijeva depolitizaciju javne uprave.

"To će biti format dokumenta koji smo dogovorili danas. Prvo poglavlje će biti o osnovnim principima djelovanja buduće skupštinske većine, npr. o zabrani stranačkog zapošljavanja bez konkursa. No, tek danas su se timovi upoznali i kreću u rad. Drugo poglavlje će biti zakonski i podzakonski akti, npr. zakon o podrijetlu imovine izabranih dužnosnika", pojasnio je Edin Forto (Naša stranka).

Rano je govoriti o koaliranju na drugim nivoima vlasti, poručuje ljevica.

"Ovo o čemu smo danas razgovarali tiče se isključivo Kantona Sarajevo. Mi smo ispred stranaka koje predstavljamo dobili mandat i povjerenje da o tome razgovaramo. Što će biti na nivou FBiH ili države, ili u drugim kantonima, teško je sada reći, jer je različit raspored snaga i jačine političkih subjekata. Imajmo u vidu da Vlada FBiH u proteklim mandatima nikada nije bila formirana prije ožujka naredne godine", istakao je Damir Mašić (SDP).

Željeli se pregovarači baviti matematikom ili ne, jasno je - za većinu u KS trenutno nedostaje šest zastupnika. Točno toliko mogla bi osigurati stranka Narod i pravda.

Ljevica u Bošnjaka ne isključuje niti jednu mogućnost, izuzev stranaka SDA i BOSS.

Iako o koaliranju na ostalim nivoima vlasti još ne žele govoriti, teoretske šanse za formiranje većine postoje u Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Bosansko-podrinjskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 17:12