Article_Top_970x250

Bošnjački zastupnici traže brisanje imena Herceg-Bosne iz naziva javnih poduzeća

sdp bih

Bošnjački zastupnici traže brisanje imena Herceg-Bosne iz naziva javnih poduzeća

pro 19, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(Foto: N1)

To se posebno odnosi, kako piše u prijedlogu dopune dnevnog reda, na brisanje imena Herceg Bosne iz naziva svih javnih preduzeća u nadležnosti Vlade Federacije BiH.

Zastupnici Socijaldemokratske partije u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine predložili su danas dopunu dnevnog reda s točkom ''Zaključak o brisanju svih etničkih prefiksa iz naziva javnih poduzeća i poduzeća s većinskim državnim kapitalom u kojima pravo upravljanja vrši Vlada Federacije BiH''.

To se posebno odnosi, kako piše u prijedlogu dopune dnevnog reda, na brisanje imena Herceg Bosne iz naziva svih javnih poduzeća u nadležnosti Vlade Federacije BiH.

''Imajući u vidu da je Ustavni sud BiH još 2000. godine donio odluku o konstitutivnosti svih naroda u BiH na području cijele zemlje, a da u FBiH i danas postoje javna poduzeća iz nadležnosti Vlade FBiH i poduzeća s većinskim državnim kapitalom u kojima upravljačka prava vrši Vlada FBiH koja u svom imenu sadrže nacionalni prefiks poput preduzeća "Hrvatske telekomunikacije Mostar" ili poduzeća koja pored nacionalnog prefiksa imaju i nepostojeće ime "Herceg - Bosna" poput preduzeća "Elektropriveda hrvatske zajednice Herceg Bosna", smatram da je kranje vrijeme da se neprimjerena imena tih poduzeća čiji su vlasnici praktično svi građani FBiH, promjene - naveo je u obrazloženju Damir Mašić, predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Parlamentu FBiH.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250