StoryEditor
licemjerje na maksimumu

Bošnjački političari veličaju ZAVNOBIH, već sutra će nastaviti negirati njegova temeljna načela

Piše J.G.  /  24.11.2021., 18:35h
Dan državnosti BiH bošnjački dio BiH obilježava u četvrtak, 25. studenog, kao sjećanje na zasjedanje ZAVNOBIH-a kad je utvrđeno da BiH nije ni muslimanska, ni srpska ni hrvatska, nego i muslimanska i srpska i hrvatska. U izjavama bošnjačkih političkih dužnosnika redom se pozdravljaju načela ZAVNOBIH-a, govori se o multietničkoj državi, cjelovitom i prirodnom prostoru te drugim floskulama. Riječ je, pak, o potpunom licemjerju jer svi ti političari podržavaju nametanje političkih predstavnika hrvatskom narodu u BiH, a političko djelovanje im se svodi na nastojanja da jedan narod ovlada cijelim prostorom (F)BiH. Načela ZAVNOBIH-a su sadržana u načelu konstitutivnosti koje bošnjačka politika odbacuje.

Tako bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon "povijesne lekcije" o važnosti ZAVNOBIH-a, govori o tomu kako manjine teško ostvaruju prava u BiH. NIje jasno je li pod manjinama mislio i na Hrvate.

"Brojni ljudi u Bosni i Hercegovini danas ne mogu ostvariti svoja prava, tu prije svega mislim na povratnike i građane koji ne pripadaju konstitutivnim narodima. Svi moraju imati jednaka prava i ne smijemo odustati sve dok svaki čovjek ne bude bio ravnopravan na svakome pedlju ove države", rekao je Džaferović.

Naravno, tu je i red žalopojki o "atakovanju na 'Bosnu'".

"Ipak, 26 godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je zaustavljen rat, i brojnih reformi kojima je reintegrirana institucionalna struktura Bosna i Hercegovine narušena tokom agresije, ponovo svjedočimo nasrtajima na institucije ove države. Aktualne prijetnje i unilateralni potezi vlasti entiteta Republika Srpska predstavljaju jedan od bezbrojnih pokušaja da se naruši suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, s konačnim ciljem secesije. To nikada neće uspjeti", lakonski uvjerava Džaferović.

Svekoliko bošnjačkoj javnosti obratio se i drugi bošnjački član Predsjedništva BiH, simbol negiranja ZAVNOBIH-a, Željko Komšić pričom o "domaćim kvinslinzima" i drugim prijetnjama.

"Državnost Bosne i Hercegovine obnovljena je u uslovima fašističke okupacije i terora domaćih kvislinga koji su se zanosili velikodržavnim i nacionalističkim idejama i programima. Oni, nažalost, još nisu poraženi, te i danas nastavljaju sa svojom politikom sijanja mržnje i politikom uništenja države BiH", rekao je drugi bošnjački član Predsjedništva.

Kako to obično biva s tipovima poput Komšića, upleo se već u sljedećem pasusu u vlastite nebuloze.

"Obilježje današnjice upravo su napadi na institucije države. Napadi dolaze upravo od onih politika koje su tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, na dijelu teritorije koju kontrolišu, suspendovali ZAVNOBiH. Prvo su ga suspendovali kao vrijednost čineći zločine protiv države i njenih građana, pa potom i zvanično kroz dokumente", rekao je.

Nije jasno na koga točno ovdje misli s obzirom na to da je upravo na dijelu BiH koji je njega izabrao ZAVNOBIH suspendiran a on sam e tomu najveći dokaz.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, pak, tvrdi da su državnost Bosne i Hercegovine i njen kontinuitet sadržani u odlukama koje su usvojene na taj dan i koje su odbranjene i potvrđene u vremenu koje je uslijedilo. Danas nije govorio o diktatu (hrvatske) manine prema (bošnjačkoj) većini niti o ukidanju ovlasti Doma naroda FBiH.

"Usprkos otporima sila koje nasrću na vrijednosti ZAVNOBiH-a, Bosna i Hercegovina je danas na putu izgradnje moderne, sigurne i prosperitetne države, u kojoj se poštuju ljudska prava i vladavina zakona. Otpori i opstrukcije s kojima se suočavamo nas motiviraju da još snažnije istrajavamo na tom putu. To je naša obaveza prema precima koji su gradili Bosnu i Hercegovinu, a naročito prema generacijama koje će nas naslijediti", rekao je lider Bošnjaka.

Nakon što je po europskim zemljama kuražio Bošnjake kako će ovladati "Bosnom" za 30 do 50 godina, i premijer FBiH Fadil Novalić je, u pauzama suđenja za aferu Repsiratori, govorio o ZAVNOBIH-u.

"Obilježavamo jedan od najvažnijih datuma u historiji naše domovine, dan na koji su, prije 78 godina predstavnici svih naroda i narodnosti odlučili da će živjeti zajedno u našoj Bosni i Hercegovini u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih. To opredjeljenje je i danas vodilja velike većine građana Bosne i Hercegovine, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Stoga nam je dužnost da takvo opredjeljenje branimo od onih koji bi da Bosnu i Hercegovinu dijele i slabe, gazeći po svim vrijednostima na kojim je ova zemlja uvijek opstajala", rekao je Novalić. 

Dan državnosti BiH su čestitali i drugi bošnjački političari, a među njima se ističe čestitka komšićevca Milana Dunovića, potpredsjednika FBIH. On je u cijelosti odustao od ZAVNOBIH-a i govori samo o građanskoj BIH, dok mu je ona multietnička samo u sjećanju.

"Želim vam sretan Dan državnosti, uz apsolutnu opredijeljenost za političku borbu za nepodijeljenu, snažnu, jedinstvenu i građansku državu Bosnu i Hercegovinu. Iako je namjera pojedinih da ponište sjećanje na jedinstvenu i multietničnu Bosnu i Hercegovinu, državu kakva je bila i kakva uvijek treba da bude, naša zajednička istrajnost u izgradnji pravednog društva sigurno će opstati i pobijediti", stoji u Dunovićevoj čestitci. 

Na sličnom je tragu i čestitka bošnjačke oporbe, odnosno vladajućih u Kantonu Sarajevu. Ni oni ne spominju konstitutivne narode.

"Višestoljetna državnost Bosne i Hercegovine još jednom je potvrđena 25. studenog 1943. godine na zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu. Ovo je jedan od najznačajnijih dana u našoj historiji, kada je izražena odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te potvrđen njen teritorijalni suverenitet, integritet i historijski kontinuitet", navodi se u čestitci čelnika KS-a, odnono NiP-a, Naše stranke i SDP-a.

Dnevnik.ba 

20. travanj 2024 13:24