Article_Top_970x250

Bošnjački intelektualci oštro osudili političko i vojno rukovodstvo Armenije

krug 99

Bošnjački intelektualci oštro osudili političko i vojno rukovodstvo Armenije

ruj 28, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Asocijacija nezavisnih intelektualaca „Krug 99“, povodom kršenja režima prekida vatre oružanih snaga Armenije prema vojnim i civilnim ciljevima Azerbajdžana, oštro osuđuje političko i vojno rukovodstvo Armenije zbog otvorene agresije na suverenitet i teritorijalni integritet Republike Azerbajdžan i pretenzija na promjenu njenih internacionalno priznatih granica - priopćeno je iz te asocijacije.

Tim prije što će, kako se navodi u priopćenju, eskalacija sukoba i rata nužno voditi regionalnoj krizi i konfliktima ne samo na području Kavkaza, niti samo u ovom dijelu političke hemisfere svijeta. Strateški cilj i nastojanje Armenije danas su još vidljiviji i predstavljaju opasan pokušaj da se u sukob uključe i treće strane, prenosi Fena.

- Političke faktore u svijetu treba podsjetiti na kontinuitet provokacija s istim ciljem, poput ovogodišnjeg artiljerijskog napada armenskih oružanih snaga na okrug Tovuz na azerbajdžansko-armenskoj granici od 12. do 14. srpnja, i stradanjem značajnog broja civila – navode iz „Kruga 99“.

Dodaju da javnost u BiH mora iskazati poseban senzibilitet prema agresiji na suverenu teritoriju Republike Azerbajdžan koja predstavlja obrazac agresivnog ponašanja kao posljedice nekažnjivosti zločina genocida od strane armenskih oružanih snaga koji se desio veljače 1992. godine u mjestu Kodžali.

- Pozivamo internacionalnu zajednicu da ne bude neodlučna prema agresiji Armenije i da uloži više napora za deeskalaciju situacije i pronalaženje načina za mirno rješavanje sukoba u skladu s načelima i normama internacionalnog prava, kao i Rezolucija 822, 853, 874 i 884 Vijeća sigurnosti UN-a usvojene 1993. godine – navodi se u priopćenju.

Asocijacija nezavisnih intelektualaca „Krug 99“, Sarajevo, ističe svoju podršku na energičnom zaustavljanju agresije na Republiku Azerbajdžan i političkom rješenju sukoba na temelju poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Azerbajdžan unutar njenih internacionalno priznatih granica.

Dnevnik.ba

Tagovi: