StoryEditor
poruka rs-u

Bošnjački članovi Predsjedništva poručili: Ako izostane reakcija stranaca, državne snage će reagirati

Piše desk  /  13.10.2021., 20:18h
Bošnjački članovi Predsjedništva sastali su se s njemačkim državnim ministrom za pitanja Europe Michaelom Rothom.

Roth je tijekom sastanka istaknuo podršku Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu. Izrazio je zabrinutost stanjem u BiH, bojkotom institucija države i secesionističkom retorikom iz RS-a, priopćeno je.

Komšić i Džaferović su istaknuli da su sve zemlje EU bitne za BiH, ali i da Njemačka ima posebnu važnost.

Naglašeno je da, ako se želi pomoći BiH, onda je samo potrebno držati se javnih politika i 14 prioriteta iz Mišljenja EK, kako od strane domaćih, tako i međunarodnih i europskih dužnosnika.

Komšić i Džaferović složili su se s ocjenom njemačkog državnog ministra da je situacija u BiH složena. Zatražili su razumijevanje međunarodnih dužnosnika, ističući kako se secesionističkim politikama mora staviti do znanja da takva politika neće biti tolerirana.

"Ako izostane reakcija međunarodne zajednice, državne snage će reagirati, i to pod svaku cijenu, jer disolucija ne dolazi u obzir, i neće se dozvoliti odcjepljenje ni pedlja Bosne i Hercegovine. Zabrana rada državne policije koja se najavljuje iz entiteta RS bi bila korak koji bi proizveo posljedice", poručili su bošnjački članovi Predsjedništva.

Rekli su da su slabljenjem OHR-a ojačale antiustavne i antibosanske snage, jer su to shvatili kao signal da na dnevni red stave ratne politike, iako su prethodno glasali za sve reformske procese. Dodali su da se moraju zaustaviti politička destrukcija i remetilački faktori koji zagovaraju secesiju.

Njemački državni ministar iskazao je interes za posjetom Bosni i Hercegovini, kako bi se razgovor o navedenim temama nastavio u cilju iznalaženja rješenja.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:53