StoryEditor
reakcija na schmidtovu odluku

Bošnjački član Predsjedništva: Ovo je kraj početka. Pred nama su neizvjesni tjedni i mjeseci

Piše fena  /  01.07.2023., 19:58h

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je danas kako ohrabruje početak konkretnog djelovanja OHR-a, te naglasio da je vrijeme za primjenu Aneksa 1-A Sporazuma o vojnim aspektima mirovnog rješenja jer slijede novi "udari Dodikovog režima".

- Organi bh. entiteta RS izvršili su nezapamćen udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma i punopravnu članicu Ujedinjenih nacija - državu Bosnu i Hercegovinu. U suštini riječ je o ponavljanju antiustavnih metoda koje je 1992. primijenio pravosnažno osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić. Ne postoji više nitko u Bosni i Hercegovini i inozemstvu tko nije svjestan pogubnosti i opasnosti poteza koje vuče predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik, naveo je Bećirović, saopćeno je iz njegovog Kabineta. 

Član Predsjedništva BiH je također upozorio kako odluke visokog predstavnika nisu kraj krize niti su početak kraja.

- Ovo je kraj početka. Pred nama su neizvjesni tjedni i mjeseci u kojima će se odlučivati o očuvanju mira i opstanku Daytonskog mirovnog sporazuma. U ovom momentu nema mjesta za bilo kakve slavodobitne izjave, ali ima mjesta za realni optimizam da ćemo udruženim snagama međunarodne zajednice i legalnih organa države zaštiti sve građane i narode Bosne i Hercegovine, istaknuo je Bećirović.

On također upozorava kako međunarodna zajednica, svjedoci Daytonskog mirovnog sporazuma i OHR moraju sada pokazati snagu i jedinstvo jer su gotovo tri decenije izgradnje mira i sigurnosti za sve ljude u Bosni i Hercegovini neodgovornom i avanturističkom Dodikovom politikom dovedeni u pitanje.

- Ne treba se zavaravati nijednog momenta i pomisliti da će Dodikov režim stati nakon današnjih odluka OHR-a. Slijede novi opasni udari na Daytonski mirovni sporazum prema direktnim instrukcijama Dodikovih mentora izvan granica Bosne i Hercegovine - smatra član bh. Predsjedništva.

Bećirović dodaje kako se mir, sigurnost i ustavni poredak Bosne i Hercegovine moraju braniti svim raspoloživim pravnim i drugim legalnim sredstvima u skladu s nacionalnim i međunarodnim pravom, kao i da to moraju činiti, prije svega, institucije predviđene Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

Član Predsjedništva BiH poziva zemlje svjedoke Daytonskog mirovnog sporazuma da u narednom periodu ozbiljno razmisle o primjeni člana 1. b. Aneksa 1-A Sporazuma o vojnim aspektima mirovnog rješenja koji pruža jasnu međunarodnopravnu osnovu za efikasnije djelovanje i ponovni povratak stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

04. prosinac 2023 05:09