StoryEditor
"Otkrio" zavjeru

Bošnjački analitičar: Dužnosnici Europske unije rade na stvaranju velike Srbije i velike Hrvatske

Piše desk  /  20.05.2022., 09:51h

Nakon što je pripremio ćevapčiće s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel danas dolazi u Bosnu i Hercegovinu.

U moru analiza bošnjačkih "analitičara" i "stručnjaka" pojavila se nova u kojoj se tvrdi, ni manje ni više, da Europska unija radi na raspadu BiH i stvaranju "velike Hrvatske" i "velike Srbije".

"Građani Bosne i Hercegovine bi konačno trebali odbaciti sve iluzije o dobrim namjerama takozvanih medijatora koji dolaze u našu zemlju ispred Europske unije", kaže za portal Radiosarajevo.ba prof. dr. Zlatko Hadžidedić, politolog, stručnjak za međunarodne odnose i analitičar, te nastavlja:

"Poredajmo sve medijatore, od Lorda Carringtona i Cutileira, preko onih koji su tijekom rata uvijek plasirali ideju etničke podjele Bosne i Hercegovine kao jedinog mogućeg puta ka miru, pa do najnovijih inicijativa da se Izborni zakon izmijeni u skladu sa željama HDZ-a da stvori zasebnu izbornu jedinicu i time restaurira 'Herceg-Bosnu'. Sve ove inicijative uvijek su dolazile od strane EU, i uvijek su imale jednu jedinu konstantu: stvoriti preduvjete za konačnu etničku podjelu Bosne i Hercegovine."

Prema njegovim riječima, nema nikakvog razloga da se sumnja da će i svaki predstojeći dolazak dužnosnika iz Bruxellesa imati za cilj da ojača te preduvjete i pogura Bosnu i Hercegovinu u pravcu konačnog raspada.

"Nisu Hrvatska i Srbija ti igrači koji uspijevaju pridobiti europske dužnosnike za svoje ciljeve: upravo suprotno, po nalogu dužnosnika Europske unije, Hrvatska i Srbija samo odrađuju prljave poslove na terenu, poput agresije, ratnih zločina i etničkog čišćenja, s ciljem da se stvore etnički homogene teritorije koje će im onda biti dodijeljena kao nagrada.

Jer, koncept na kojem počiva geopolitička doktrina administracije u Bruxellesu jest koncept zaokruženih etnički čistih teritorija u Istočnoj Europi i na Balkanu, koje oni smatraju preduvjetom stabilnosti", tvrdi Hadžidedić.

Naravno, kaže Hadžidedić, u realnosti se pokazalo da je stvaranje etnički homogenih teritorija zapravo put u pakao i trajnu nestabilnost, ali ta realnost tijekom 30 godina nije natjerala oligarhiju u Bruxellesu da odustane od slijepe vjernosti ovoj svojoj doktrini.

"U svakom slučaju, za građane Bosne i Hercegovine, koji su navikli živjeti u etnički mješovitim teritorijima i kojima je koncept etnički homogenih teritorija potpuno stran, ovakva politika administracije EU može djelovati nerazumljivo, te stoga oni krivnju za takve inicijative pripisuju vladama u Beogradu i Zagrebu, dok krajnje nekritički prihvaćaju medijatore iz Bruxellesa, vjerujući da će im od njih doći nešto drugo u odnosu na ono što dolazi iz Beograda iz Zagreba", kazao je Hadžidedić za Radiosarajevo.ba, te zaključio:

"Ali, trebalo bi da se napokon probude i shvate da sve inicijative koje vode u pravcu uništenja Bosne i Hercegovine i zaokruženja planirane 'velike Srbije' i 'velike Hrvatske' primarno imaju političku podršku europskih dužnosnika, a da se tek sekundarno realiziraju uz pomoć vlada u Beogradu i Zagrebu", zaključio je Hadžidedić.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:03