StoryEditor

Bošnjačke vojne udruge o misi za žrtve Bleiburga: Spremni smo za akciju

Piše D  /  14.05.2020., 11:05h

"Tijekom Drugog svjetskog rata Bošnjaci su bili izloženi zločinima od strane ustaške NDH i četnika, samo na drinskim mostovima klanjem, strijeljanjem i na druge načine ubijeno je između 19.000 i 28.000 Bošnjaka", ističu u priopćenju te dodaju da je zločin vršen i nad Židovima, Srbima i Romima.

Također naglašavaju da je u to vrijeme pljačkana imovina, da su građani zlostavljani na različite načine, a da je veliki broj njih odveden u logore u NDH, Njemačke i Poljske.

"U njima je ubijeno na najstrašnije načine i oko 9.000 sarajevskih i više od 3.000 Židova iz ostalih gradova BiH. U Sarajevu je ubijeno i stotine Srba, Hrvata, Bošnjaka i ostalih građana", istaknuli su.

Poručuju da se nitko ne bavi tim nevinim žrtvama te da je najavljena misa za Bleiburg u organizaciji Počasnog bleiburškog voda poniženje tih žrtava, kao i svih drugih žrtava fašističkog režima.

Podsjećaju da je na temeljima takvih i drugih fašističkih ideja izvršen genocid i agresija od koje se BiH još nije oporavila.

Upozoravaju sve koji ne odustaju od svojih velikodržavnih ciljeva i ideja fašističkog tona, da će ih shvatiti kao provokaciju na koju će reagirati u cilju očuvanja antifašizma, multietničnosti i očuvanju suživota svih vjera i naroda države Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Saveza brigadnih udruženja 1. Korpusa Armije Republike BiH.

Dnevnik.ba

02. lipanj 2023 10:08