StoryEditor
sarajevo

Bošnjačke udruge za ponedjeljak najavile nove prosvjede, ovaj put ispred Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu

Piše desk  /  30.10.2021., 20:04h
Bošnjačke udruge koje su 25. listopada organizirale prosvjede ispred OHR-a, najavile je novo okupljanje 1. studenog. Mjesto prosvjeda, ovaj put, bit će Američko veleposlanstvo u BiH ispred koje će građani još jednom uputiti poruke povodom aktualne političke situacije u BiH.

Organizatori prosvjeda, koji su se održali u ponedjeljak ispred OHR-a, izrazili zahvalnost građanima koji su izašli na prosvjede i izrazili svoje stavove, a koji su preneseni savjetnicima visokog predstavnika Christiana Schmidta.

"Prosvjede cijenimo uspješnim jer su osigurali da se glas građana čuje i da se stavovi službeno prenesu. OHR se obavezao na nastavak razgovora o čemu ćemo vas izvještavati putem medija. Od OHR-a smo tražili da počne da radi. Odgovorili su nam da poduzimaju konkretne akcije. U danima koji dolaze, vidjet ćemo da li će uslijediti veće i značajnije reakcije o kojima smo pričali na sastanku", priopćili su.

U isto vrijeme, bošnjačke udruge su priopćile kako će nastaviti s organizacijom prosvjeda i pred drugim institucijama. Ovaj put, kao mjesto okupljanja izabrana je veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu gdje će članovi ovih udruga 1. studenog od 10 do 12 sati iznijeti sljedeće zahtjeve:

- Mi građani Bosne i Hercegovine, vjerujemo u prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i očekujemo pomoć predsjednika Bidena u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, na koje se ovih dana vrši otvoreni institucionalni napad uključujući i prijetnju silom.

- Tražimo da pošaljete stručne ljude koji će od institucija tražiti da se zaštite ljudska i svaka druga prava građana, a ne da trguju s političkim liderima koji ne priznaju presude međunarodnih sudova (Međunarodni sud pravde, Europski sud za ljudska prava, Međunarodni kazneni sud za bivšu SFRJ...)

- Zahtijevamo da međunarodni Okvirni sporazum za mir u Bosni i Heregovini ne mijenjamo parcijalno već suštinski na bazi jasnih principa koji će uključivati vrijednosti koje stoljećima imamo kao multikulturalno društvo.

- Pozdravljamo Principe za izmjenu Ustava BiH koje su izradile nevladine organizacije VKBI, HNV, SGV i Forum parlamentaraca BiH. Tražimo ista prava i istu odgovornost za svakog građanina BiH.

- Građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti mijenjanje ustavnog poretka silom.

Bošnjačke udruge pozvale je sve nezadovoljne građane da se u ponedjeljak pridruže mirnom okupljanju na kojem će se iznijeti stavovi povodom aktualne situacije u BiH.

"Kao i prošli put, za proteste je izabran radni dan jer vikendom institucije ne rade. Svjesni smo da se to odražava i na posjećenost protesta. Ako ste recimo student u Sarajevu, da bi utjecali na budućnost, dovoljno je da pređete cestu, odvojite pola sata života i iskažete svoje stavove spram trenutne situacije u državi, jer neće niko drugi umjesto vas", naveli su građani.

Na kraju, pozvali su sve građane da dostojanstveno iznesu svoje stavove u vezi trenutne situacije.

"Izađimo i dostojanstveno u miru izrazimo svoje stavove u vezi trenutne situacije u zemlji, odnosno zahtjevajmo da se od sada čuje i glas građana, a sve u cilju zaštite naše države. Pokažimo da smo odgovorni građani i vrijedni da se neko založi da nam pomogne da imamo normalnu državu", poručio je aktivist i organizator prosvjeda Suad Đozić.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 14:20