StoryEditor
pismo "trojke"

Bošnjačke stranke se žalile Schmidtu, problem je "režim u RS", HVO, Zoran Milanović..., traže uporabu "bonskih ovlasti"

Piše fena  /  08.04.2022., 16:38h
Bošnjačke stranke Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda i Naša stranka traže od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da hitno reagira i stavi van snage neustavni zakon o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj, priopćeno je iz Socijaldemokratske partije BiH.

Navedene tri stranke također traže da visoki predstavnik smijeni s pozicije predsjednicu entiteta Republika Srpska Željku Cvijanović zbog potpisivanja neustavnog, antidejtonskog zakona.

- Zakon o nepokretnoj imovinu u RS-u, koji je usvojen u veljači i u službenom listu objavljen početkom aprila, u suprotnosti je s Ustavom Bosne i Hercegovine, što je u više navrata potvrdio i sam Ustavni sud BiH. Čin usvajanja zakona i njegova objava u službenom listu jasno pokazuju da Milorad Dodik i njegov režim imaju namjeru ići do kraja kad je riječ o pravnom nasilju i separatizmu. Usprkos jasnom stavu Ustavnog suda BiH, Dodik je nastavio ići putem kojim želi promijeniti suštinu ustavno-pravnog uređenja Bosne i Hercegovine i samog Dejtonskog sporazuma. Iako se lažno predstavlja kao branitelj Dejtonskog sporazuma, Dodik svojim postupcima krši sporazum koji je jasno propisao ulogu Ustavnog suda BiH, definirao državno-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine te odredio da su odluke i propisi državnih organa obvezujući za niže administrativne jedinice - navedeno je u priopćenju.

Ove bošnjačke stranke su pozdravile što su Ured visokog predstavnika (OHR) i Christian Schmidt jasno osudio ovakve poteze, ali smatraju da je nužno konkretnije djelovanje.

Visoki predstavnik i OHR imaju obavezu zaštiti mirovni sporazum i sankcionirati sve koji rade na destabilizaciji i ugrožavanju mira u Bosni i Hercegovini. Iz toga proistječe obveza da se hitno reagira i korištenjem bonskih ovlaštenja koja su potpuno u skladu s Dejtonskim sporazumom te da se stavi van snage rušilački akt koji dolazi od vlasti RS-a predvođenih Dodikom.

Režim u RS-u je pokazao da ne postoji crvena linija koju neće prijeći kad je riječ o napadu na Dejtonski sporazum i državu. Na pravno nasilje koje za cilj ima potpunu eskalaciju prilika u BiH, međunarodna zajednica, u skladu s preuzetim obvezama, mora odgovoriti odlučno i nedvosmisleno. Donošenje neustavnih zakona i kreiranje paralelnog ustavno-pravnog okvira predstavlja klasični državni udar o kojem se jasno moraju odrediti svi akteri, naglašavaju navedene stranke.

- Posebno ističemo važnost razumijevanja aktualnih međunarodnih okolnosti izazvanih otvorenom ruskom agresijom na Ukrajinu, što daje dodatnu težinu postupcima vlasti u RS-u. Ovakvim postupcima oni dodatno pogoršavaju ukupne političke prilike i prijete široj destabilizaciji regije. Očigledno je da je Dodik ruski pijun koji se u potpunosti stavio u službu službenog Kremlja. Ruska zastava za Dodikovim reverom dok svjedočimo masovnim ruskim zločinima u Ukrajini, polutajni razgovori s ruskim državnim vrhom i spremnost na potpunu eskalaciju prilika u BiH jasno pokazuju da Dodik nije ni za Dejtonski sporazum ni za europski put naše zemlje, kao niti za održivi mir. Jasno uočavamo određenu vrstu koordinacije, koja se ogleda u sumanutom prijedlogu HDZ-a BiH o upisivanju etničkog identiteta u osobne dokumente, dolasku Zorana Milanovića i postrojavanju HVO-a u Mostaru i Dodikovog nastupa - citat je iz priopćenja.

Socijaldemokratska partija BiH, Narod i Pravda i Naša stranka naglašavaju da prodržavni blok, posebno stranke koje su u vlasti i imaju odgovornost zaštite institucija i države, moraju imati jasniji stav i poduzimati konkretne institucionalne mjere radi obrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

- Mi ćemo kao “Trojka” nastaviti poduzimati sve u skladu s našim političkim kapacitetima kako bi se suprotstavili rušiteljima države i osujetili njihov plan - ističu navedene tri stranke u priopćenju.

Dnevnik.ba

30. studeni 2022 08:21