Article_Top_970x250

Bošnjačke stranke podržale bojkot izbora u Srebrenici i poslale poruku onima koji se odluče izaći

ponavljanje izbora

Bošnjačke stranke podržale bojkot izbora u Srebrenici i poslale poruku onima koji se odluče izaći

velj 18, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Inicijativa "Moja adresa Srebrenica" je, kako je naveo, svim svojim biračima uputila poziv da ne izađu na izbore u nedjelju.

Inicijativa "Moja adresa Srebrenica"dobila je danas punu podršku svih bošnjačkih stranaka da bojkotiraju predstojeće ponovljene izbore koji će u nedjelju, 21. veljaće, biti održani u Srebrenici.

Ishod je to sastanka predstavnika bošnjačkih stranaka koje sebe kolokvijalno nazivaju "probosanskim" s čelnicima Inicijative, koji je danas održan u BKC-u Srebrenica, prenosi Avaz.

 

Demokratska borba

Sastanku su, uz članove Inicijative, prisustvovali i član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić, potpredsjednik SDA Edin Ramić, lideri PDA Mirsad Kukić, SDP-a Nermin Nikšić, Stranke za BiH Amer Jerlagić, Naroda i pravde Elmedin Konaković te predstavnici OO SBB-a.

- Dobili smo maksimalnu podršku od svih političkih stranaka sa ovoga skupa. Dobili smo podršku i u daljnjim aktivnostima u demokratskoj borbi za naš narod u Srebrenici. Dakle, odluka je da bojkotiramo naredne izbore u Srebrenici, koji su za nas nepravedni i nemoguće ih je održati - kazao je novinarima nakon sastanka član Inicijative Alija Tabaković.

Ustavnom sudu BiH, kako je rekao, danas je predana apelacija sa privremenom mjerom. Zaključak je svih političkih stranaka koje su danas sudjelovale na sastanku da Ustavni sud hitno reagira po pitanju te privremene mjere.

Na novinarsko pitanje što građani bošnjačke nacionalnosti u Srebrenici dobijaju bojkotom izbora, Tabaković kaže da je Inicijativa, na bazi prošlih izbora, s političkim strankama dobila podršku 90 posto biračkog tijela.

- U ime ovih političkih stranaka smo donijeli takvu odluku. Borit ćemo se za svakog našeg pojedinca. Ova je diskriminacija prisutna u Srebrenici dugo vremena - dodaje Tabaković.

 

Vlastita odluka

Inicijativa "Moja adresa Srebrenica" je, kako je naveo, svim svojim biračima uputila poziv da ne izađu na izbore u nedjelju.

- Oni koji izađu, to je njihova vlastita odluka i na takve se naravno nećemo ljutiti, to je njihovo pravo. Iste su liste, nema nekih novih kandidata. Naši kandidati su donijeli odluku da neće prihvatiti mandat na ovakav način - dodaje Tabaković.

Dnevnik.ba