StoryEditor

Bošnjačke stranke osudile Kovačev prijedlog kako ostvariti ravnopravnost Hrvata u BiH

Piše D  /  23.08.2019., 07:08h

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, bošnjački političar Denis Zvizdić u petak je optužio Miru Kovača, predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, da je njegov prijedlog o preustroju BiH po belgijskom modelu zapravo "neprihvatljivo i arogantno" miješanje u unutarnje poslove BiH i pokušaj provedbe ratnih ciljeva.

Prijedlog "poput ovog zadnjeg kojega je iznio Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske, o teritorijalnom preustroju BiH isključivo na etničkom principu predstavlja arogantno, nedobronamjerno i paternalističko miješanje u unutarnje stvari BiH i zbog toga je potpuno neprihvatljiv", rekao je Zvizdić u intervjuu kojega je objavio portal Faktor blizak Stranci demokratske akcije (SDA) čiji je potpredsjednik Zvizdić.

Nastavio je kako taj prijedlog predstavlja "providnu namjeru da se ratni ciljevi ostvare umotani u oblatnu zaštite ravnopravnosti i kroz ‘federalizaciju‘ BiH. To se, sasvim sigurno, neće dogoditi, jer će BiH ići ka daljoj reintegraciji, a ne bilo kakvoj dezintegraciji", prenosi Hina.

 

Naša stranka: Belgijski model primijeniti u Hrvatskoj

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke komentirao je također izjavu hrvatskog političara Mire Kovača da Bosna i Hercegovina treba biti uređena kao Belgija:

"Ako gospodin Miro Kovač misli da je to jako dobra ideja, predlažem mu da je primjeni u Hrvatskoj, pa kad vidimo kako kod njih funkcionira, možemo onda i mi razmišljati. To je primitivna prošlost. Nisu moguća društva koja su etnički čista ili rasno čista." rekao je Kojović za N1.

 

Demokratska fronta: Kovač novi crtač mapa

Demokratska fronta osudila je novi istup bivšeg ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Mire Kovača koji je ponovio da Bosnu i Hercegovinu treba urediti po "belgijskom principu", prema kojem bi Hrvati, odbijanjem svoje administrativne jedinice, dobili puni suverenitet.

- Valjda je i poslije ove, za sada još uvijek verbalne akrobatike novog crtača mapa BiH – Kovača, i posljednjem građaninu ove zemlje koji ju doživljava istinski svojom i cjelovitom jasno zašto je NATO put jedini ispravan put i zašto taj koncept buduće BiH nailazi na otpore - navodi se u priopćenju.

Istaknuli su da Demokratska fronta i predsjednik Željko Komšić neće odustati od tog zahtjeva.

- Svakim novim danom raste i svijest kod građana o neumitnosti ovakvog puta u Europu, pod kišobranom NATO saveza. Druge nam nema, kao što nemamo ni drugu ni rezervnu domovinu osim Bosne i Hercegovine - priopćeno je iz DF-a.

 

Kovač : Belgijski model za ravnopravnost Hrvata

Kovač je ranije ovog tjedna izjavio kako bi preuzimanje modela po kojemu je ustrojena Belgija riješilo probleme koje ima BiH, uključujući tu poziciju hrvatskog naroda.

"BiH bi se mogla inspirirati uređenjem Belgije koja ima tri jezične zajednice, postoje tri regije. Tu su Flamanci, Valonci, Flandrija, njemačka govorna zajednica itd. Tako se to može napraviti i u BiH kako bi Hrvati bili u potpunosti ravnopravni s druga dva ustavotvorna naroda Bošnjacima i Srbima", kazao je Kovač za Radio-televiziju Herceg-Bosne iz Mostara.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 11:40