StoryEditor

BOŠNJAČKE STRANKE OPTUŽUJU Čović stvara paradiplomatsku mrežu trećeg entiteta

Piše D  /  25.06.2018., 11:06h

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović najavio je otvaranje zajedničkog predstavništva nekoliko županija iz BiH u Bruxellesu pri Europskoj asocijaciji regija, u okrilju Vijeća Europe.

- U Bruxellesu već egzistira više predstavništava iz BiH i ono što nam nedostaje je ovo predstavništvo koje bi na dostojan način oslikavalo područje gdje žive Hrvati. Upravo sukladno ustavima županija, gdje je omogućeno uvezivanje njihovog zajedničkog djelovanja u sklopu nadležnosti koje im ustavno pripadaju, mi smo završili jedan posao priprema i uskoro će taj ured biti otvoren, izjavio je Čović.

Komšić pobjesnio

Najavu otvaranja predstavništva županija oštro je osudio DF-ov Željko Komšić kazavši kako je to put kojim službeni Zagreb i Čović razaraju državu BiH.

 "Najavom otvaranja paralelnih diplomatskih predstavništava, i to predstavništava županija za koje misli da će predstavljati okosnicu paradržave u nastajanju, Dragan Čović je još jednom pokazao da sve što radi, radi po uzoru na Milorada Dodika, svoga partnera u urušavanju države Bosne i Hercegovine", naveo je Komšić

Zabrinuti Nikšić

Vijest o otvaranju predstavništva zabrinula je i SDP-ovog Nikšića koji je za sarajevski portal Klix kazao kako je to predstavništvo pokušaj osnivanja paradiplomatske mreže trećeg entiteta.

"Sve je to nastavak slabljenja institucija BiH i zaista bi iznenađenje bilo da Čović uradi nešto da jača institucije BiH i radi u korist svih građana, a na šta se obavezao polažući zakletvu kao član Predsjedništva BiH. Posebno je zabrinjavajuće da ove aktivnosti imaju podršku službenih vlasti Republike Hrvatske", kazao je Nikšić. 

"Naravno da ovo predstavlja pokušaj osnivanja nekakve diplomatske mreže trećeg entiteta. No, kako neće biti ništa ni od trećeg entiteta,tako neće biti ništa ni od te nekakve diplomatske mreže", rekao je Nikšić. 

Zaključio je kako je siguran da će građani u listopadu ovakve politike ne samo poslati u opoziciju, već u prošlost kojoj pripadaju.

I. Crnjac/Dnevnik.ba

18. travanj 2024 14:07