Article_Top_970x250

Bošnjačke stranke i NVO na nogama zbog pisma HNS-a BiH glavnom tajniku UN-a

reakcije

Bošnjačke stranke i NVO na nogama zbog pisma HNS-a BiH glavnom tajniku UN-a

lis 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Pismo Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine povodom izjava hrvatskog člana Predsjedništva, izabranog bošnjačkim glasovima na tu poziciju, Željka Komšića, tijekom opće rasprave 74. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda izazvao je burne redakcije u jednom dijelu Federacije BiH

Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH uputila je pismo stalnim misijama pri Ujedinjenim nacijama (UN) u Ženevi, a povodom kako tvrde lažnog predstavljanja Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS) pred tijelima UN-a kao nezavisne nevladine organizacija branitelja ljudskih prava.

U periodu od 8. do 11. listopada 2019. godine su se u UN-u u Ženevi održavale predsesije za Univerzalni periodični pregled (UPR) o stanju ljudskih prava. UPR je UN mehanizam koji prikuplja relevantne informacije od država članica, informacije od UN-ovog Ureda Visokog komesara za ljudska prava, te informacije drugih relevantnih subjekata poput organizacija civilnog društva, priopćeno je iz Inicijative za monitoring europskih integracija BiH, prenosi Fena.

Preporuke koje se daju u okviru UPR-a predstavljaju jedan od najznačajnijih zagovaračkih alata civilnog društva u polju ljudskih prava. Stoga organizacije civilnog društva imaju značajnu ulogu u UPR procesu kako bi se osiguralo da se Bosni i Hercegovini upute najbolje preporuke za unapređenje ljudskih prava kroz primjenu međunarodnih standarda.

Iako registrirana kao udruženje u skladu s zakonodavstvom u Bosni i Hercegovini, HNS je organizacija čiji je predsjednik ujedno i predsjednik jedne političke stranke i zamjenik predsjedavatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, organizacija čiji Statut u članu 21. jasno propisuje da su članovi Sabora izabrani i imenovani dužnosnici u Bosni i Hercegovini - isključivo Hrvati, te organizacija čiji članovi predsjedništva su dužnosnici političkih stranaka i izabrani i imenovani zvaničnici u Bosni i Hercegovini, navodi se u priopćenju Inicijative.

Imajući ovo u vidu, neprihvatljivo je da HNS, predstavljajući se kao nevladina organizacija branitelja ljudskih prava - što očigledno nije, zauzima prostor koji je u međunarodnim organizacijama isključivo namijenjen organizacijama civilnog društva.

S obzirom da se u domaćoj javnosti značaj ove organizacije često minimizira nazivajući je samo jednim u nizu udruženja – što ono pravno-formalno i jeste, Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH upozorava da ona koristi tu činjenicu lobirajući pred međunarodnim organizacijama za političke interese kako tvrde u ovoj NVO jedne političke stranke, a sve predstavljajući se upravo isključivo kao udruga.

 

SDP BiH: HDZ-e nije branitelj ljudskih prava

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZBiH) je još jednom pokazala svoje pravo lice, ovoga puta pred Ujedinjenim nacijama (UN) u Ženevi gdje su posredstvom svog registriranog udruženja - Hrvatskog narodnog sabora (HNS) pokušali ostvariti svoje političke ciljeve i sada već neskrivene namjere, predstavljajući se kao branitelji ljudskih prava, ističe se u reagiranju SDPBiH.

Isključivo zahtijevajući izvršenje presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, dodaju u priopćenju, a ne spominjući druge presude u vezi s izbornim zakonodavstvom, jasna je poruka HDZ-a da nisu zainteresirani za ukidanje diskriminacije i segregacije nad svim građanima na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, već isključivo za svoje parcijalne uskostranačke ciljeve. Pri tome, HDZBiH dovodi UN u zabludu pogrešnom interpretacijom presude Ljubić, koja se može izvršiti prostim kopiranjem formulacije iz Ustava Federacije BiH u Izborni zakon BiH.

HDZ-e također dovodi UN u zabludu u vezi s postojanjem javnih RTV kanala za Bošnjake i Srbe, što je notorna laž. Javni RTV sistem je zajednički za sve narode u BiH, kako konstitutivne, tako i one koji to nisu. U vezi s tim, umjesto zahtijevanja javnog RTV kanala za promociju HDZ-a, svi zajedno trebamo učiniti više na kreiranju RTV sadržaja na jeziku nacionalnih manjina, a u skladu sa Zakonom o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina BiH.

-Dijelimo zabrinutost HDZ-a za usporeno procesuiranje svih ratnih zločina u BiH, ali smatramo da politička partija čiji su predsjednik i najviši vrh sudjelovali u svečanoj proslavi dočeka Darija Kordića nema pravo dijeliti lekcije bilo kome po ovom pitanju. Napominjemo da je Dario Kordić ratni zločinac osuđen pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu zbog masakra nad 116 civila u selu Ahmići 1993. godine - naglašavaju u SDP-u BiH.

Konačno, smatramo da oni koji otvoreno podržavaju necivilizacijsku pojavu segregacije i diskriminacije među djecom po sistemu „dvije škole pod jednim krovom“ sebe ne mogu prodavati za branitelje bilo kakvih ljudskih prava.

- Pozivamo sve progresivne snage u Bosni i Hercegovini da reagiraju na HDZ-ove manipulacije pred međunarodnim institucijama, te se jasno opredijele za Bosnu i Hercegovinu bez diskriminacije i segregacije nad bilo kim i na svakom pedlju ove zemlje, a institucije Bosne i Hercegovine, posebno Predsjedništvo BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, te Stalnu misiju pri UN-u u Ženevi pozivamo da informira međunarodne aktere o lažnom predstavljanju jedne političke stranke, zaključuje u priopćenju SDP-a BiH.

Dnevnik.ba