StoryEditor
reakcija iz sarajeva

BOŠNJAČKE OPOZICIJSKE STRANKE Vjerujemo da se građani RS-a neće povesti za Dodikovim suludim idejama

Piše desk  /  17.10.2021., 17:53h
Bošnjačke stranke Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Narod i pravda i Naša stranka trenutno stanje blokade državnih institucija smatraju ozbiljnim izazovom za sve političke činitelje u državi.

- Trenutna kriza predstavlja možda i najveći test za pravni poredak uspostavljen Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini. Situacija je krajnje ozbiljna i posljedica je prije svega iracionalnih postupaka Milorada Dodika, koji su štetni prije svega za stanovnike entiteta RS, ali i po cijelo bosanskohercegovačko društvo, navode u priopćenju, prenosi Avaz.

Interesi naroda

- Već smo navikli uoči svakih izbora na tradicionalna zazivanja odcjepljenja i promociju ekstremizma za potrebe homogenizacije glasača i očuvanja političkih pozicija. Ovaj put, iako se radi o istom receptu, postupci djeluju mnogo ozbiljnije i ekstremnije. Nažalost, to ne iznenađuje, s obzirom na to da se očito radi o potezima očajnika koji je spreman učiniti sve kako bi ostao na vlasti, pa i žrtvovati vlastiti narod. Zarad očuvanja vlastite moći, imovine i slobode, Dodik očito ne preza ni od najradikalnijih poteza. Osim ekstremizma, Dodik građanima nema ništa drugo ponuditi.

Jasno je da Dodikovi motivi nemaju nikakvu poveznicu s interesima naroda. Dodikove namjere da proizvede potpunu blokadu, pa čak i eventualni sukob su sada realnost s kojom se ova država i međunarodna zajednica moraju suočiti i efikasno reagirati. Uvjereni smo da su građani entiteta RS svjesni pogubnosti postupaka i sudbine žrtvene janjadi koju im Dodik nudi. Zato, vjerujemo da se neće povesti za njegovim suludim idejama i povjerovati u njegove ratne pokliče čija namjera je obrana Dodikovih interesa, a ne interesa naroda.

Dodik kao najveći gubitnik

- Uvjereni smo da će iz trenutnog stanja kao najveći gubitnik, na kraju, izaći upravo Milorad Dodik koji za svoje ustrajne postupke rušenja ustavnog poretka, podrivanja suvereniteta države, promicanja diskriminacije i širenja mržnje mora odgovarati pred domaćim sudovima. Dodik i njegova stranka se moraju suočiti s ozbiljnim, konkretnim sankcijama međunarodne zajednice i njenih činitelja koji imaju i pravnu obvezu da štite stabilnost i suverenitet države Bosne i Hercegovine. 

Trojka će učiniti sve u svojoj moći, zajedno s svim drugim strankama koje nam se žele pridružiti, da na domaćoj sceni te na međunarodnom planu pokrenemo niz aktivnosti koje će dovesti do takvog epiloga i stabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini.

Konkretno, to podrazumijeva dogovor svih politički odgovornih stranaka u cilju konsolidiranog djelovanja na planu animiranja domaćih pravosudnih i sigurnosnih organa u pravcu blokiranja realizacije Dodikovih secesionističkih planova te na planu lobiranja na međunarodnom nivou s istim ciljem, navode u priopćenju iz Trojke.

Dnevnik.ba

04. prosinac 2021 05:20