StoryEditor

Bošnjačke opozicijske stranke protiv asimetričnih rješenja

Piše D  /  04.07.2021., 05:07h

Razgovori su se održani nakon susreta američkih i europskih dužnosnika s liderima SDA i HDZ-a, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić nakon sastanka kazao je da je zahvalan veleposlaniku SAD u BiH Ericu Nelsonu i gospodi koji su danas bili domaćini sastanka. 

- Rekli smo svoje stavove, uspjeli smo u međuvremenu vidjeti da gospodin Izetbegović prihvata sve ono što opozicija prihvati i dogovori. Bojim se da mu to ne bi odgovaralo ukoliko bi prihvatio sve ono što bi mi željeli da bude u BiH. U svakom slučaju svako od nas iznio je svoje stavove. U ovom trenutku priča je o indirektnom ili direktnom članova Predsjedništva BiH, da li će biti asimetrija ili ne. Govorim u ime SDP-a BiH mi prihvaćamo da pričamo o oba rješenja dali direktni izbor ili indirektni, ali ne prihvaćamo asimetrična rješenja - istakao je Nikšić. 

Dodao je da se na sastanku mogli čuti drugačiji stavovi i mišljenja. 

- Dotakli smo se i domova naroda i njihove uloge. Akcentirali smo potrebu s fer i poštenim izborima, jer smatramo da dosadašnji izborni cirkusi bili do brojača, a na glasača - poručio je Nikšić.

Potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić istakla je da je da su predsjednici SDA i HDZ-a, Bakir Izetbegović i Dragan Čović pokušali danas odgovornost prebaciti na opoziciju. 

- Opozicija će vrlo rado, kako iz RS tako i iz Federacije preuzeti, ali naši prijedlozi se neće dopasti Izetbegoviću i Čoviću. Nečuveno je politička praksa da šefovi izvršne vlasti, koji obnašaju najveće pozicije i drže poluge vlasti na svim nivoima, prebacuju odgovornost na opoziciju i stvaraju pritisak. 

Mi nećemo podleći tom pritisak. U Našoj stranci nisu prihvatljiva rješenja koja dodatno kompliciraju sistem i dodatno urušavaju mogućnost dogovora i deblokade procesa u Bosni i Hercegovini. Rješenja koja stavimo na stol, sigurno se neće dopasti prije svega gospodinu Čovići, a onda gospodinu Izetbegoviću - izjavila je Ćudić, prenosi Avaz.


Konaković: Nije točno ono što govore Čović i Izetbegović

Konaković je demantirao navode Izetbegovića i Čovića. Predsjednik SDA je istakao da je izgledan dogovor o izmjenama, ali da njegovo postizanje u konačnici zavisi od suglasnosti opozicije. Čović je naveo da se na dobrom putu da se relativno brzo postigne dogovor.

"Sastanak nije propao, ali nije točno ono što govore Čović i Izetbegović. Po onome što smo mi čuli od predstavnika međunarodne zajednice postoje inicijalni razgovori i razmijenili smo ideje", kazao je.

Konaković je izdvojio ono što smatra za dvije ključne stvari.

"Dvije su ključne stvari. Ni pod koju cijenu ne smije doći u pitanje da bilo tko može blokirati cijeli sistem Bosne i Hercegovine tako da neko tijelo nakon izbora u tehničkom mandatu, poput Vlade FBiH, provodi četiri, osam ili 12 godina. Druga stvar je da je vrijeme da nam ova međunarodna zajednica nešto da - građanima Bosne i Hercegovine. Da nam da nešto što možda nismo zaslužili. Mislim da bi naše političke elite i to trebale tražiti od predstavnika međunarodne zajednice", izjavio je.

Razgovore Izetbegovića i Čovića s predstavnicima međunarodne zajednice je nazvao farsom.

"Mislim da je s one strane bila farsa, a s ove vrlo zreo, opozicioni razgovor. Nismo čuli što znači asimetrično rješenje. Nemamo nikakve informacije i bilo bi čudno da dajemo službene stavove. Čović i Izetbegović možda imaju neki službeni papir, ali ga mi ne vidimo", ukazao je Konaković.

Istakao je da će se opozicione stranke službeno očitovati onda kada im se predstavi službeni prijedlog izmjena Izbornog zakona.

"Naši stavovi su jasni i ono što zagovaramo ne krijemo (...) Kad dobijemo službeno, onda ćemo se očitovati o svakom detalju", zaključio je.

Sastanku opozicije s međunarodnim dužnosnicima su prisustvovali i predsjednici SBB-a Fahrudin Radončić, Sabina Ćudić iz Naše stranke, te predsjednici SDS-a Mirko Šarović i PDP-a Branislav Borenović.

Prije toga su međunarodni dužnosnici razgovarali s Izetbegovićem i Čovićem, prenosi Klix.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 01:02