StoryEditor
sramota

Bošnjačka politika ne želi Zrinjski na Starom mostu: Objašnjenje je pokazatelj tko ne želi normalizaciju odnosa u Mostaru

Piše desk  /  23.05.2023., 15:27h

Stari most neće biti osvijetljen bojama HŠK Zrinjski jer je za bošnjačku politiku neprihvatljivo da se Stari most osvjetljava bilo čime što asocira na Hrvate. Objašnjenje SDA-ovog predsjednika Gradskog vijeća Mostara najbolje pokazuje tko želi od Mostara praviti kasabu umjesto kozmopolitskog grada.

''Povodom Odluke Gradske uprave o osvjetljavanju Starog mosta u bojama i grbu HŠK Zrinjski po zahtjevu Hrvatske republikanske stranke Mostar javno pozivam gradonačelnika Grada Mostara, koji je nasjeo na provokaciju i pokušaj unošenja nemira, da obustavi Odluku, koja ima samo za cilj provokacije i narušavanje sigurnosne situacije u Mostaru među građanima što u ovom slučaju izaziva Hrvatska republikanska stranka'', objavio je u priopćenju za javnost Salem Marić, predsjedatelj mostarskog Gradskog vijeća. Marić je inače šef SDA za Hercegovinu.

Marić tvrdi kako je ''jasno da Odluka neće biti u mogućnosti da bude provedena i izaziva samo narušavanje sigurnosne situacije i slanja loših poruka iz Mostara''. 

Naveo je kako odluka kojom Gradonačelnik daje suglasnost za ovakve vrste projiciranja na javnim objektima u Gradu Mostaru tobože nije u skladu sa Zakonom. 

"Podsjećam da na Gradskom vijeću, predloženu Odluku o isticanju obilježja na i unutar objekata Gradske uprave, javnim ustanovama i javnim poduzećima u većinskom vlasništvu Grada Mostara, koju je predložio Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020, koja bi definirala i uredila stvari koje se odnose i na osvjetljavanje objekata kako bi izbjegli ovakve situacije, nije usvojena između ostalih i zbog ne glasanja Hrvatske republikanske stranke kojima je očigledno ovo poslužilo za provokacije i političke obračune", pravda Marić odbijanje odavanja priznanja nogometašima Zrinjskog.

Hrvatska republikanska stranka, plete dalje Marić, već na posljednje dvije sjednice Gradskog vijeća pokreće inicijative na štetu za FK Velež, te nastavlja sa ovakvim zahtjevima što za njega predstavlja "neodgovornu i ostrašćenu politiku spram Veleža".

Eksplicitno je naveo kako kako odluka o projiciranju boja HŠK Zrinjski na Stari most neće biti provedena. 

''Izražavam stav da bi svi bili jako sretni i zadovoljni da je u Mostaru okruženje HŠK Zrinjski i ostalih predstavnika i obilježja određenog broja građana, doživjelo istinsku katarzu u proteklom periodu, pružili ruke suosjećanja i mira prema istini i svemu onome što se dogodilo sa Starim mostom u Mostaru i cjelokupnom starom historijskom jezgrom. Da su u tom dijelu postignuti historijski pomaci i koraci ka stvarnom prihvaćanju istine i osjećaja za sve ono što je proživio Stari i stanovništvo koje je gravitiralo oko simbola Mostara tada bi bez ikakvih tenzija i emocija bilo moguće čisto u sportskom pogledu projiciranje na Stari most", dodao je SDA-ov predsjednik Gradskog vijeća Mostara. 

"Ova Odluka o osvjetljavanju Starog mosta neće biti provedena, te molim sve predstavnike građana u Mostaru, da težimo da gradimo i uspostavljamo nove odnose, temeljenje na međusobnom razumijevanju bolnih stvari i postižemo zajedničko povjerenje", priopćio je Marić.

Iz navedenog se iščitava kako političkim predstavnicima Bošnjaka MOstara doslovno smeta činjenica da je HŠK Zrinjski miljama daleko od bilo kakve konkurencije u bh. nogometu i da bi tu činjenicu zamaglili u priču uvlače Vedlež i rat, kao da je netko od nogometaša Zrinjskog ikad ratovao. 

Pravi je razlog samovolja pojedinaca i političkih stranaka koje su privatizirale Stari most i koji ne daju Hrvatima pristup Starom mostu.

Inače, zahtjev za osvjetljenjem Starog mosta bojama Zrinjskog povodom osvajanja duple krune mostarskom gradonačelniku uputila je Hrvatska republikanska stranka na što je gradonačelnik pozitivno odgovorio. 

HŠK Zrinjski će večeras u Mostaru organizirati proslavu duple krune ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Od 18 do 20 sati, navijači najboljeg bh. nogometnog kluba će se moći slikati s peharima u posebnoj zoni na platou ispred Kosače, dok će od 20 sati započeti središnji dio večeri te slavlje s igračima i stručnim stožerom.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 03:07