StoryEditor
daniel spajić

Bošnjačka politika je procijenila da je došlo vrijeme za konačni obračun s Hrvatima

Piše J.G.  /  22.03.2022., 10:27h
Situacija u BiH je iznimno složena i zabrinjavajuća. Naime, bošnjačke političke stranke, kako desne tako i one još ekstremnije kvazi-građanske, procijenile su da je došao pogodan moment za konačni obračun s Hrvatima i daljnju degradaciju njihovih prava, rekao je za Dnevnik.ba saborski zastupnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić

Spajić  objašnjavaa kako bošnjačke stranke otvoreno predlažu izmjenu izbornog Zakona po kojima se potpuno briše nacionalna odrednica članova Predsjedništva: iz Federacije BiH birala bi se 2 člana, a iz RS jedan. 

"Naravno, s obzirom na odnos broja birača, oba člana bili bi Bošnjaci, tako da više niti ne bi  trebali pronalaziti razne 'Sejde Bajramoviće' po drugim narodima i organizirati manipulacije izbornim procesima. Također, predlažu da Dom naroda FBiH ima iste ovlasti kao i Vijeće naroda RS. Drugim  riječima, predlažu transformaciju FBiH u Republiku Bošnjačku koja bi u odnosu na RS imala većinu u Predsjedništvu BiH, a time i prednost u budućim obračunima s trećim narodom u cilju postizanja onoga što oni nazivaju „građanska BiH“, a u biti bošnjačka BiH", Spajićev je stav. 

Ovakvo ponašanje najmnogobrojnijeg naroda u BiH, dodaje, izaziva slične učinke kao i ponašanje tada najmnogobrojnijeg naroda u SFRJ krajem 80tih. Pored kontinuiranog zaoštravanja odnosa između Bošnjaka i Hrvata, provedba ove strategije snažno jača separatističke težnje unutar RS. Time se, naglašava, vrtimo u negativnoj spirali, a politička situacija u BiH podgrijava do usijanja.

"Za Domovinski pokret opstanak i očuvanje prava Hrvata prvorazredni je strateški cilj RH. Ali to je i puno više od samog  opstanka pola milijuna naših sunarodnika koji tamo žive. To je ujedno i pitanje dugoročne opstojnosti i održivosti same RH. Stoga smo iznenađeni i razočarani 'hodom po jajima' vladajućih u RH kada znamo da se ovih tjedana rješava ovo krucijalno pitanje za budućnost naroda i države. Pravdaju se isprikama kako su oni 'moderni konzervativci' koji sofisticirano rade na rješavanju ovoga pitanja te ne žele izolirati RH. Danas slave uspjeh kako su u neki dokument EU Vijeća uspjeli unijeti sintagmu o 'konstitutivnosti naroda' kao da bi to samo po sebi trebalo značiti i neki pomak na terenu. Mirno promatraju kako bošnjački predstavnici kupuje vrijeme oko usuglašavanja izbornog zakona, dok predstavnici naših partnera iz EU otvoreno miniraju pregovore izjavama kako će se 'izbori održati u planiranom roku, bilo ili ne bilo dogovora'", rekao je. 

Domovinski pokret smatra kako Hrvatska, kao članica EU i NATO, može i mora puno više učiniti na promjeni međunarodnog utjecaja u BiH koji vidno i nedvosmisleno favorizira samo jednu stranu, riskirajući stabilnost BiH, što Bošnjacima daje jasan signal da ne prihvate izmjene zakona koje bi jamčile ravnopravnost naroda. 

"Također, naši lokalni predstavnici moraju biti spremni i na žrtvovanje  vlastitih pozicija ukoliko je to u interesu očuvanja naroda i uspostavi održivih uvjeta za ravnopravnost  Hrvata s druga dva naroda u BiH", rekao je Spajić  za Dnevnik.ba.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:03