StoryEditor
Informacije Nezavisnih novina

Bošnjačka "ljevica" i pojedinci iz njemačke politike sabotiraju reformu Izbornog zakona

Piše Desk  /  24.01.2022., 12:18h
Napori u rješavanju izborne reforme ulaze u završnu fazu, a izvjesnu konfuziju u javnosti izazvale su izjave nekih njemačkih političara o tome da Njemačka ne prihvaća da se u izbornoj godini donose izmjene Izbornog zakona.

Naime, nedavno je Adis Ahmetović, novoizabrani poslanik SPD-a u Bundestagu, u jednoj televizijskoj emisiji iznio stav da ne treba raditi izbornu reformu u izbornoj godini i da će Odbor za vanjske poslove Bundestaga idućih dana izaći sa svojim prijedlogom, međutim odmah nakon te emisije ovo je indirektno demantirao visoki predstavnik Christian Schmidt, kojeg ne priznaje Republika Srpska, koji je dao do znanja da će međunarodna zajednica, uključujući i Njemačku, prihvatiti dogovor domaćih lidera ako do njega dođe u idućim tjednima kada se u BiH ponovo očekuju američki specijalni izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer i europska predstavnica Angelina Eichhorst, pišu Nezavisne novine.

Na pitanje Nezavisnih Novina veleposlanstvu Njemačke u Sarajevu hoće li ili neće Savezna vlada podržati reformu u izbornoj godini nisu dobili direktan odgovor, ali se između redova može iščitati da se neće protiviti dogovoru o reformi u izbornoj godini.

"Reforma Izbornog zakona vrlo je važna za BiH, ne samo s obzirom na izbore na jesen, nego i s obzirom na približavanje EU kroz provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava, koje podržava i njemačka Savezna vlada. Štoviše, reforma treba doprinijeti da se povećaju integritet i transparentnost izbornih procesa, čime se jačaju vjerodostojnost i prihvaćanje rezultata. Savezna vlada više puta je izjavila da reforma Izbornog zakona ne smije dovesti do toga da se prodube etničke podjele u BiH. To i dalje ostaje stav Savezne vlade", naglasili su oni u odgovoru za "Nezavisne".

Što se tiče eventualnih najava o neprihvaćanju izmjena Izbornog zakona u izbornoj godini, treba imati na umu i da je Njemačka pred samo održavanje općih izbora u toj zemlji promijenila Izborni zakon koji predviđa promjenu broja zastupnika u Bundestagu. Iako je ta inicijativa zaista počela i većim dijelom okončana u godini prije izbora, završena je tek neposredno pred izbore i nikom u Njemačkoj nije bilo sporno što se Izborni zakon mijenja tako blizu izbornog datuma.

Lijeve političke stranke iz Sarajeva su, kako saznaju Nezavisne, prije nepuna dva mjeseca s pojedincima iz njemačke politike iza kulisa dogovorile da izađu iz pregovora o reformi izbornog zakonodavstva, te da to opravdaju odbijanjem predstavnika RS da sudjeluju u radu državnih organa BiH. Dogovoreno je da se princip nemijenjanja Izbornog zakona iskoristi kao razlog propasti izborne reforme koju lijeve stranke iz Sarajeva priželjkuju još od uspjeha koji su Eric Nelson, američki ambasador, i Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH, postigli u Mostaru. Nakon toga je počela živa diplomatska aktivnost da se utiče na predstavnike RS da se vrate u institucije BiH kako bi se otklonio razlog nesudjelovanja nekih stranaka iz Sarajeva, s obzirom na to da je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, podršku izbornoj reformi uvjetovao podrškom i lijevog krila stranke s centralom u Sarajevu koje su, kako smo rekli, iz pregovora, uz došaptavanje s pojedinim njemačkim političarima, izašle.

Važno je napomenuti da se europska politika na Balkanu i dalje odvija u skladu s dogovorom koji su Joe Biden, američki predsjednik, i Angela Merkel, bivša njemačka kancelarka, postigli još prošle godine. Naime, Amerika daje Europi primarnu ulogu i podršku u inicijativama koje poduzima, jer je primarni američki cilj sređivanje stanja u Europi zbog raščišćavanja odnosa s Kinom i Rusijom.

Također, očekuje se da će novi američki ambasador Michael J. Murphy u Sarajevo stići već idućeg mjeseca, s tim da će američki planovi o borbi protiv korupcije tek za njegovog mandata doživjeti puni zamah. Kako su saznali iz Nezavisnih, očekuje se da će borba protiv korupcije biti njegov primarni zadatak te da će na tapetu biti korumpirani političari na sve tri strane.

Dnevnik.ba

25. svibanj 2022 03:12