StoryEditor

BOŠNJACI NAPOKON OTVORENO Kojović: Presuda Ustavnoga suda u predmetu Ljubić neprihvatljiva

Piše D  /  06.11.2018., 01:11h

"Mi ćemo krenuti u strateško ‘parničenje‘ pokušavajući da spasimo multietničku Bosnu i Hercegovinu. Moramo osporiti tri stvari koje, čini nam se, SIP namjerava da uradi. Moramo osporiti pravo SIP-a da donosi ovu odluku. Ova odluka je delegirana od strane federalnog ustavotvorca zakonodavnom tijelu. Apsolutno je nedopustivo da državni parlament, koji je preuzeo na sebe da riješi ovo pitanje, odluku delegira jednom organu uprave koji samo sprovodi zakone, a to je ono što se dogodilo u ovom slučaju", kazao je Kojović govoreći o sutrašnjoj odluci Središnjeg izbornog povjerenstva o popunjavanju federalnog Doma naroda, prenosi N1

Kako je naveo, ovu odluku je morao donijeti zakonodavac, ili federalni ili državni.

"Mi smo ponudili to rješenje u Federalnom parlamentu, ali zahvaljujući SDA i HDZ nismo uspjeli to rješenje dovesti do kraja. Druga stvar koju moramo osporiti jeste primjena popisa iz 2013. godine. Nama je jasno da se popis iz 1991. godine ne spominje u državnom ustavu, da se ne spominje u Ustavu RS, ali se na nekoliko mjesta spominje u Ustavu FBiH i on se mora poštovati. Treća stvar bi bila, naravno poražavajuće, insistiranje da ako postoje izabrani pripadnici konstitutivnih naroda u određenim skupštinama županija, oni moraju biti delegirani", kazao je Kojović.

Kako je kazao, konačna primjena apela Bože Ljubića za svakoga tko je ušao detaljno u to, dovodi do poražavajućih konsekvenci.

"Po tom apelu, svaki narod koji nije prisutan s najmanje 5,88 posto u nekoj županiji, nema svog predstavnika u federalnom Domu naroda. To je apsolutno neprihvatljivo. Sutra je sjednica Ustavnog suda BiH koja treba da odluči po apeuBorjane Krišto. Ja ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važna i sudbonosna ta sutrašnja odluka Ustavnog suda BiH koja će odrediti budućnost BiH i vratiti nas ili korak unazad ili će nas pomjeriti malo bliže Europi i njihovog shvaćanja standarda demokracije. Nadam se da će Ustavni sud sutra naći i mudrosti i hrabrosti da donese odluku koja će omogućiti BiH da postane europska država s europskim demokratskim standardima", poručio je Kojović.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:40