StoryEditor

BOŠNJACI NAJAVLJUJU BLOKADE Nikšić vrši brutalan pritisak na SIP: Ili neustavno ili nikako

Piše D  /  06.11.2018., 01:11h

Novinarima su se obratili predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naše stranke Predrag Kojović i generalni tajnik DF-a Zlatko Miletić.

Nikšić je rekao kako su ove tri stranke u veljači ove godine "upozorile na ono što radi SIP BiH - da priprema odluke koje nisu ništa drugo nego državni udar na BiH".

"Tada smo upozoravali i pokušali pozvati ljude iz SIP-a, naročito one koji insistiraju na tome, da shvate da nitko ne može u ovoj zemlji biti iznad Ustava i zakona. I danas je, nažalost, sličnim povodom zakazana ova konferencija za novinare", rekao je Nikšić.

Prema informacijama kojima raspolaže, nastavlja, SIP ovih dana razmatra i ima želju da donese odluku sličnog sadržaja.

"Mislim čak i nešto radikalniju nego što je bila ona o kojoj smo prošli put govorili. Nema nikakvog spora da SIP BiH u skladu s Izbornim zakonom treba i može donijeti odluku o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, uz obavezu poštivanja i Ustava BiH i Ustava FBiH. To ustvari znači da osnova za izračun broja izaslanika u Domu naroda treba biti popis iz 1991. godine i treba biti obaveza iz Ustva FBiH da iz svakog kantona u Dom naroda ide po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda ukoliko je najmanje jedan izabran u kantonalnu skupštinu", naglasio je Nikšić.

Ustavni sud BiH u predmetu Ljubić upravo je poništio odredbe o kojima Nikšić govori proglasivši ih neustavnima. Bošnjačka politika to pak ignorira jer im je cilj postaviti "svoje Hrvate" u Klub Hrvata u Domu naroda FBiH.

Pri tom je Nikšić članovima SIP-a zaprijetio i sudskim procesima.

"Mislim da se nitko ne treba zavaravati u SIP-u da ono što postoji - predviđen imunitet za djela koja rade kao članovi SIP-a, mislim da ovakvim ponašanjem i eklatantnim kršenjem Ustava ustvari ne mogu imati ni taj imunitet. Mislim da nitko, a pogotovo SIP, nema pravo prekrajati ustavno ustrojstvo BiH, kršiti Daytonski mirovni sporazum, jer BiH ni u Daytonu nije bila podijeljena na tri etničke državice, pa to sada sigurno neće biti ni na način da tio provede SIP", rekao je Nikšić.

Također, predsjednik SDP-a je špekulirao kakvu bi odluku SIP mogao donijeti i time izvravno izvšio pritisak na ovu instituciju koja bi trebal biti neovisna od političkih utjecaja. 

Kako navodi, SIP ima namjeru donijeti odluku kojoj će osnova za izračun broja izaslanika biti popis iz 2013., ali i odluku kojom bi se uvažila presuda Ustavnoga suda u predmetu Ljubić. Pri tom je iznio i čitav niz sljedećih laži.

"Time se ustvari krše ustavi BiH i FBiH, ide direktno protiv tumačenja OHR-a, kao tumača Daytonskog mirovnog sporazuma i protiv mišljenja Venecijanske komisije. Smatramo da bi takva odluka značila počinjenje krivičnog djela svih onih članova SIP-a koji budu glasali za nju. Na stranu što bi to, čini mi se, BiH uvelo u novi kaos i proizvelo jako neizvjesnu političku situaciju i sudbinu BiH. Na taj način bi se ustvari uspostavio jedan opasan presedan, da bi moglo doći do kršenja svakog ustava u BiH", rekao je.

Potom je "objasnio" SIP-u što treba raditi. 

"SIP ima zakonsku mogućnost odrediti broj mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, ali uz poštivanje Ustava BiH, Ustava FBiH i zakona. A to ustvari znači korištenje popisa iz 1991., uvažavnje odredbi da iz svakog kantona mora biti delegiran barem jedan pripadnik ukoliko je kao takav izabran iz svakog konstitutivnog naroda", izjavio je Nikšić.

Kaže i kako je SDP spremna ući u blokiranje svih procesa u BiH "jer ne želimo dozvoliti da se prekraja uređenje i karakter ove zemlje, bez da se to dešava na ustavan i zakonit način". 

No, nije tu i stao, nego dalje nastavio s pritiskom na neovisne institucije. Tako je rekao kako raspolaže informacijama da HDZ preko svojih europskih parlamentaraca i ljudi bliskih njima u Europskom parlamentu vrši značajan pritisak na strane suce Ustavnog suda BiH kako bi utjecali na njihovu odluku po apelaciji Borjane Krišto.

"Smatramo da se i na taj način praktično kompletan postupak iskompromitirao i da je ovakav udar na državu BiH došao do faze kada se na njega mora radikalno, hrabro i odlučno, a Boga mi i ujedinjeno odgovoriti", naveo je Nikšić.

R.I. / Dnevnik.ba 

25. travanj 2024 22:01