StoryEditor
nsrs

Bošnjaci izgubili dvije trećine u svom klubu u Vijeću naroda RS-a? Portal blizak SDA tvrdi da neće moći odlučivati o vitalnom nacionalnom interesu

Piše desk  /  09.10.2022., 12:07h

Od osam izabranih Bošnjaka u Narodnoj skupštini RS-a, troje dolazi iz SNSD-a. Bez tih troje u Klubu Bošnjaka neće postojati dvotrećinska većina za pokretanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog bošnjačkog interesa, piše istraga.ba. Tako se Bošnjacima u RS-u dogodilo ono što su pokušali skuhati Hrvatima u Federaciji.

Bošnjaci u Republici Srpskoj više neće moći, bez suglasnosti Milorada Dodika, pokretati pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Vijeću naroda RS. Od osam izabranih Bošnjaka u Narodnoj skupštini RS-a, troje dolazi iz SNSD-a. Tih troje SNSD-ovih zastupnika će izabrati tri od ukupno osam izaslanika u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda Republike Srpske. Bez tih troje u Klubu Bošnjaka neće postojati dvotrećinska većina za pokretanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog bošnjačkog interesa, piše istraga.ba.

Iz izborne jedinice 3 s SNSD-ove liste u Narodnu skupštinu Republike Srpske ulazi Bošnjak Denis Šulić. Iz izborne jedinice 4 u Narodnu skupštinu RS-a ulazi SNSD-ov Bošnjak Alen Šeranić. Iz izborne jedinice 5 u Narodnu skupštinu RS-a ulazi Nina Bukejlović, također Bošnjakinja s liste SNSD-a. Pored ovih troje Bošnjaka, s lista SNSD-a u Narodnu skupštinu Republike Srpske ulazi i pet Bošnjaka s liste Pokret za državu koji okuplja skoro sve političke stranke sa sjedištem u Sarajevu.

Prema Ustavu Republike Srpske, svaki konstitutivni narod u Narodnoj skupštini RS mora imati najmanje četiri zastupnika. Nakon što se konstituira Skupština, formiraju se klubovi naroda koji imenuju po osam bošnjačkih, srpskih i hrvatskih izaslanika i četiri izaslanika iz reda ostalih u Vijeću naroda Republike Srpske. Ako je broj zastupnika jednog od konstitutivnih naroda manji od osam, a veći od četiri, izaslanike koji nedostaju biraju vijećnici u skupštinama općina u Republici Srpskog. Recimo, ako u NSRS-u ima šest zastupnika Bošnjaka, oni biraju šest izaslanika u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda RS, dok preostala dva izaslanika biraju vijećnici u gradskim i općinskim skupštinama.

Nakon prošlotjednih izbora, a na osnovi nepotpunih rezultata, može se zaključiti da će u Narodnoj skupštini RS na konstituirajućoj sjednici sjediti osam zastupnika koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci. Od njih osam, troje će pripadati Klubu SNSD-a, dok pet dolazi iz Pokreta za državu.

“U slučaju da 2/3 jednog od klubova konstitutivnih naroda u Vijeću naroda odluči da se zakon, akt ili propis odnosi na vitalni interes, zakon će razmatrati Vijeće naroda“, piše u Ustavu Republike Srpske.

Pet izaslanika ne predstavlja dvije trećine. Dakle, pet izaslanika koje su izabrali zastupnici iz Pokreta za državu neće biti dovoljno za pokretanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa. O vitalnom nacionalni bošnjačkom interesu će, tako, odlučivati izaslanici koje bude imenovao SNSD.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 11:06