StoryEditor
obilne padaline

Bosna se izlila iz korita u Maglaju, porastao vodostaj u Žepču

Piše desj  /  06.11.2021., 20:44h
Vodostaji rijeka u Zeničko-dobojskoj županiji u blagom su porastu, a zbog izlijevanja vode na kolovoz u mjestu Čekrekćije ponovno je zatvorena regionalna cesta Visoko - Sarajevo.

Prema informacijama Agencije za vodno područje rijeke Save, u porastu je vodostaj rijeke Bosne na lokalitetu Žepča i Maglaja. Vodostaj Bosne na mjernoj stanici u Maglaju trenutno iznosi 571 cm, što je za 13 cm više u odnosu na sat ranije, dok je u Žepču vodostaj za dva cm viši nego sat ranije i iznosi 353 cm.

Iako vodostaj rijeke Bosne u Visokom opada, načelnik Mirza Ganić je informirao javnost da je ponovno zatvoren dio regionalne ceste prema naselju Čekrekčije s obzirom na to da je voda ponovno počela plaviti put.

"Bez obzira na povećanu razinu rijeke Bosne, hvala Bogu, nema plavljenja stambenih objekata. Obišli smo zgradu u Musali gdje je trenutno stanje stabilno. Također, stabilno je i u Gornjem Moštru. Od ostalih aktivnosti koje su danas rađene napominjemo da je skip Civilne zaštite djelovao na cestovnim pravcima Dolovi- Upovac, Dubrave i Ramadanovci", kazao je Ganić.

Vodostaj rijeke Bosne u mjestu Doboj kod Kaknja ponovno je u porastu zbog čega je došlo do izlijevanja rijeke iz korita te plavljenja objekata i pristupnih puteva.

Situacija nizvodno od Zenice je stabilna te ne postoji opasnost od plavljenja stambenih objekata, a porast rijeke Bosne u nekoliko navrata je blokirao podvožnjake na ulazu u Maglaj, a uz to su na nekoliko lokaliteta poplavljene i obradive površine.

Kiša na području Zeničko-dobojske županije pada, a civilne zaštite i interventne spasilačke službe su u stanju pripravnosti, izvještava Klix.ba.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:37