StoryEditor
europski sud za ljudska prava

Bosna i Hercegovina mora zbog vica platiti 15.000 maraka

Piše desk  /  15.06.2022., 10:11h

Bosna i Hercegovina pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu izgubila je spor zbog vica koji je tijekom suđenja ispričao Mirko Simić, odvjetnik iz Brčkog, i morat će platiti malo manje od 15.000 KM, saznaju Nezavisne novine.

Simić je u jednom sporu pred Apelacijskim sudom Brčko distrikta ispričao vic o profesoru koji je od studenta tražio da navede i imena, a ne samo broj žrtava bombardiranja Hiroshime, navodeći da ga je drugostupanjski sud tretirao isto kao što je u toj šali profesor tretirao svoje studente.

Zbog ovog vica i priče Simić je, kako saznaju Nezavisne novine, kažnjen sa 1.000 KM zbog nepoštivanja suda. Poslije izricanja novčane kazne Simić se žalio Apelacijskom sudu Brčko distrikta koji je u drugom sastavu potvrdio tu kaznu, a kasnije je istu kaznu nakon žalbe potvrdio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

"Sud prvo zapaža da je sporne primjedbe, koje su domaći sudovi smatrali uvredljivim, aplikant iznio u kontekstu sudskog postupka. Drugim riječima, one su iznesene pred forumom pred kojim je prirodno da su se prava njegovog klijenta trebala energično braniti. Nadalje, primjedbe su iznesene u žalbi, za razliku od kritike suca koja je izrečena, na primjer, u medijima. Prema tome, šira javnost nije znala za njih. Prilikom razmatranja ovog predmeta domaći sudovi nisu dali dovoljno težine kontekstu u kojem su primjedbe iznesene", navodi se, između ostalog, u odluci Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

U suštini, Europski sud za ljudska prava utvrdio je da je Apelacijski sud Brčko distrikta kažnjavajući Simića utvrdio da je prekršen član 10. Europske konvencije o ljudskim pravima, u kojem se, između ostalog, navodi da:

"Svatko ima pravo na slobodu izražavanja. Ovo pravo uključuje slobodu mišljenja i slobodu primanja i prenošenja informacija i ideja, bez miješanja javne vlasti i bez obzira na granice".

Kada je riječ o kazni koju će platiti BiH, odnosno Brčko distrikt, Europski sud za ljudska prava utvrdio je da je tužena u roku od tri mjeseca dužna platiti 510 eura, kao i svaki porez koji se može zaračunati na ime materijalne štete, zatim 4.500 eura s porezima koji se mogu zaračunati na ime nematerijalne štete, te 2.550 eura s porezima na ime troškova i zadataka.

Sam Simić ističe da je kažnjen jer je prilikom izjavljivanja revizije na presudu Apelacijskog odjela naveo da je tužitelju stavljen prevelik teret dokazivanja, što ga je podsjetilo na anegdotu o studentu, profesoru i Hiroshimi, kada profesor od studenta traži i imena.

"Odbili su reviziju i onda u tom predmetu to isto vijeće je zaključilo da sam vrijeđao sud i odlučili su da me kazne s 1.000 KM. Nakon toga sam se žalio, formirano je Vijeće u kojem je sudjelovala čak i uvrijeđena sutkinja, što je nemoguće, ali kod njih sve može. Onda sam uložio apelaciju Ustavnom sudu BiH koji je odbio, a tek nakon toga smo izjavili predstavku u Strasbourgu. Presuda iz Strasbourga je konačna i obvezujuća za BiH i oni su zaključili da je bilo neopravdano kažnjavanje jer se radilo samo u okviru predmeta, nigdje javno", rekao je Simić za Nezavisne novine.

"Uvredljivi" vic

Tri studenta polažu ispit iz povijesti. Dvojica imaju "štelu", dok treći nema. Postavlja profesor pitanje prvom studentu:

"Kolega, recite nam sve što znate o prvoj upotrebi atomske bombe."

"Bačena je 6. kolovoza 1945. na Hiroshimu."

"Dobro, dobro, dovoljno za osmicu. Sljedeći!

Kolega, isto pitanje."

"Bačena je 6. kolovoza 1945. na Hiroshimu. Bacili su je Amerikanci."

"Odlično, kolega, dovoljno za devetku."

Nakon toga na ispit ulazi student koji nema "štelu", a profesor mu postavlja isto pitanje. Student, osim toga što kaže da je bačena 6. kolovoza 1945. godine, nastavlja priču da je bomba pala u 8.15 po lokalnom vremenu, da je bila teška četiri tone, duga tri metra i da se radilo o uranskoj bombi imena "Little Boy" koju je nosio američki bombarder "Enola Gay" itd. Poslije desetominutne priče o brzini bombe, udarnom valu , plamenu koji je uslijedio, krateru koji je napravila itd., student ispit završava informacijom da je poginulo 140.000 ljudi te da su mnogi umirali godinama kasnije.

"Imena, kolega, imena žrtava ako hoćete šesticu", rekao je profesor.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 20:32