StoryEditor
tehnologija

Bosna i Hercegovina ima priliku postati lider u oblasti digitalnih nomada

Piše fena  /  26.06.2023., 21:52h

Bosna i Hercegovina ima priliku postati lider u oblasti digitalnih nomada. Uz priliv visoko kvalificiranih profesionalaca s visokim prihodima, bh. ekonomija će biti bogatija, a društvo doživjeti pozitivne promjene.

Rečeno je to na okruglom stolu pod nazivom „Kreiranje zakonodavnog okvira za digitalne nomade u Bosni i Hercegovini“ kroz COVID-19 Investment Response EU4Business Recovery projekt koji sufinanciraju Europska unija i Vlada SR Njemačke.  

Okrugli sto je predvodio Jan de Jong, nizozemski poduzetnik koji je bio inicijator uvođenja viza za digitalne nomade u Hrvatskoj i koja je službeno postala jedna od prvih deset zemalja na svijetu koje digitalnim nomadima omogućuju stjecanje jednogodišnje boravišne dozvole.

Jan de Jong je kazao da je inicijativu za usvajanje tog zakona pokrenuo 2020. godine tijekom pandemije Covid-19.

- Tražili smo da nomadi u Hrvatskoj moju boraviti šest mjeseci bez plaćanja poreza i ta inicijativa je pozdravljena - kazao je.

Dodao je da je tada u Hrvatskoj boravilo oko 250 do 300 digitalnih nomada, isključujući one iz EU kojima ne treba viza.

- Taj broj je porastao na šest do sedam tisuća digitalnih nomada koji mjesečno borave u Hrvatskoj, što podrazumijeva 100 do 150 milijuna eura prihoda - kazao je.

Dodao je da se Hrvatska suočava  odlaskom mladih i talentiranih ljudi te da je prihvaćanje digitalnih nomada napravilo prekretnicu i vratilo mlade ljude u državu.

Kazao je da u BiH postoji mnogo dobre volje da se usvoji zakon o digitalnim nomadima te da su mnogi informirani o njegovim benefitima.

Izvršni direktor INTERA Technološkog parka iz Mostara Vedran Šimunović kazao je da usvajanje zakona o digitalnim nomadima nije toliko kompleksno te da su za pet mjeseci u susjednoj Hrvatskoj izmijenili sve potrebne zakone.

Pojasnio je da su digitalni nomadi ustvari osobe koje dolaze u BiH, a koji rade za kompanije koje su izvan države.

- Oni su turisti koji žele ostati duže u BiH, a svojom potrošnjom žele doprinijeti ekonomiji BiH - istakao je.

Najavio je da će Jan de Jong sutra održati sastanak s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto kako bi razgovarali o kreiranju zakona.

Prema statistikama, dodao je, u svakom trenutku u Hrvatskoj se nalazi šest do deset hiljada digitalnih nomada koji svojom prošnjom ostvaruj efekt od dodanih 100 do 150 milijuna eura.

- Zamislite što bi mi dobili kada bi desetina hiljada digitalnih nomada moglo doći u BiH i tu privremeno živjeti - kazao je Šimunović.

Okrugli sto „Kreiranje zakonodavnog okvira za digitalne nomade u Bosni i Hercegovini“ je značajna inicijativa, koja je okupila ključne donositelje odluka, međunarodne predstavnike i stručnjake u cilju razmjene ideja i razgovora o potencijalu Bosne i Hercegovine kao atraktivne destinacije za digitalne nomade.

Dnevnik.ba

07. prosinac 2023 19:07