StoryEditor

Bosna i Hercegovina dobila pozitivno mišljenje o kandidatskom statusu za članstvo u EU

Piše D  /  29.05.2019., 12:05h

Komesar za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn danas je na izvanrednoj sjednici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta predstavio ovogodišnji Paket proširenja Europske unije koji obuhvaća Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Tursku. 

U sklopu izvještaja koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu objavljeno je i mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, a koji je analiziran tek nakon što su bh. vlasti u veljači ove godine dostavile odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Europske komisije.

To znači da Bosna i Hercegovina u konačnici može postati članica EU s tim što postoji niz koraka i zahtjeva koji moraju biti ispunjeni. Nakon objavljivanja mišljenja Europske komisije o kandidatskom statusu BiH odlučivat će 28 zemalja članica Europske unije, što znači da BiH još uvijek nema status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU. 

Ovo je tijekom sjednice Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta potvrdio izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda.

"Komisija je sada dala pozitivan stav o kandidatskom statusu i moram opet ponoviti da se nadam da će u Vijeću ljudi razmotri što se događa i shvatiti koliko je važno prihvatiti kandidatski status", kazao je Preda.

Još ranije je bosanskohercegovačkim političarima otvoreno rečeno da će naredni koraci biti veoma komplicirani s obzirom na to da političke stranke nisu uspjele od listopada 2018. godine formirati novi saziv Vijeća ministara BiH. 

Bosnu i Hercegovinu tek nakon dobivanja kandidatskog statusa očekuju sveobuhvatne reforme u oblasti pravnog sistema, socijalnog sektora, ekonomije, javne uprave i povećanje stupnja poštivanja ljudskih prava. 

Danas objavljeni Paket proširenja Europske unije predstavlja najznačajniji dokument za države u procesu približavanja EU, među kojima je i BiH. Na temelju ovog dokumenta Europski parlament usvaja svoje rezolucije o državama Zapadnog Balkana, a članice odlučuju o daljnjim koracima u eurointegracijskom procesu tih država, prenosi Klix.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:18