StoryEditor
Predsjedavajući Komisije za izbor

Bošković o SDA-u i DF-u: "Na zločest način se želi podvaliti da većina ne funkcionira, mi biramo suca i mi ćemo ga i izabrati"

Piše desk  /  14.03.2023., 14:56h

Predsjedavajući Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković (HDZ) komentirao je razloga za prekid današnje sjednice na kojoj se trebao utvrditi prijedlog za izbor novog suca u Ustavni sud BiH.

Bošković kaže da je izbor suca u Ustavni sud BiH jedno od najvažnijih pitanja.

"Da bismo bili u potpunosti informirani, ovaj saziv parlamenta će birati sva četiri suca u Ustavni sud. Biramo sada, birat ćemo 2024. birat ćemo 2025. i 2026. To znači da će ovaj saziv parlamenta imati zadaću i odgovornost da izabere najkvalitetnije suce iz FBiH", kazao je Bošković.

Bošković je kazao da je ovaj izbor, koji je trebao biti danas na dnevnom redu započet prije godinu dana.

"Činjenica je da je već bivšem sucu Mati Tadiću mandat istekao u augustu 2022. Od tada smo imali dvije radne skupine, kada smo zbog godišnjih odmora, izbora i impelmentacije rezultata pravili dvije radne skupine. Sada smo došli u situaciju kada je radna skupina završila svoj dio posla, rangirala kandidate i napravila je rang listu. Mi smo danas imali zadaću da predložimo kandidata parlamentu za izbor suca. S obzirom da imaju neke nedoumice među parlamentarnom većinom koje treba usuglasiti, mi smo odlučili da prekinemo sjednicu na toj točci", kaže Bošković.

Sjednica će biti nastavljena sutra.

Na pitanje za komentar reakcije iz SDA i DF-a, koji su uputili poruku strankama Trojke u vezi izbora suca, Bošković kaže da nije vidio.

"Neka opozicija nastavi kako misli da treba, a mi ćemo nastaviti i izabrati suca Ustavnog suda BiH", kaže Bošković.

Na dodatno pitanje da li je Marin Vukoja, kao prvorangirani kandidat pod kontrolom HDZ-a, Bošković je sve odbacio.

"Molim vas, čovjek je rukovodeći državni službenik. Oni ne mogu biti pripadnici nijedne stranke. Na jedan zločest način se želi podvaliti i podbaciti klin da nova parlamentarna većina ne funkcionira. Naš zadatak je da izaberemo suca i izabrat ćemo ga", zaključio je Bošković.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 13:55