StoryEditor

Bošković: Hoće li migranti okupirati bihaćke Hrvate?

Piše D  /  13.05.2019., 03:05h

Uslijedile su diskusije i replike Boškoviću da politizira osnovnu temu sjednice skrećući je bespotrebno na etnički kolosijek, na šta je on kazao kako mu to nije bila namjera već da ga zanimaju životni problemi i brige stanovnika na području na kojem, prema najavama, treba graditi takav centar.

Budući da je na sjednici, u prethodnim diskusijama, kao ilustracija o težini migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu, rečeno i da su migranti ‘okupirali Bihać‘, Bošković je u jednom trenutku problematizirao - ne znači li, analogno, da će u slučaju izgradnje centra na navedenom području, migranti okupirati domicilne Hrvate.

Pojedini članovi Zastupničkog doma su na to negodovali i njegov istup nazvali bespotrebnim ‘prebrojavanjem krvnih zrnaca‘ te su tražili da se diskusija vrati na osnovnu svrhu sjednice.

Nakon izvjesnog vremena, prestale su diskusije ove vrste.

Tema današnje sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta je migrantska kriza, a posebno njen teret koji je pogodio Unsko-sanski kanton.

Sazivanje sjednice inicirali su upravo zastupnici iz tog kantone i pismeno predložili deset mjera s ciljem da olakšaju teret ovom dijelu Federacije odnosno Bosne i Hercegovine. Predložene mjere nalažu određeni angažman i federalnog i državnog nivoa, a predlagači traže da ih Predstavnički dom izglasa kao vlastite zaključke.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:04