StoryEditor
sastanak u mostaru

Bošković: HDZ se ne boji pregovora, već želi razgovarati o svim problemima Ustava i izbornog zakona

Piše fena  /  20.04.2023., 16:15h

Predstavnici HDZ-a BiH, NES-a i Stranke za BiH održali su u četvrtak Mostaru sastanak na kojem su razgovarali o formiranju federalne vlasti i izmjenama Ustava.

Dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković kazao je nakon sastanka kako su se sudionici složili da se treba nastaviti razgovarati o ustavnim promjenama.

- HDZ se ne boji razgovora i pregovora. Međutim, želimo razgovarati o svim problemima Ustava, ali i Izbornog zakona, koje u ovom trenutku imamo u BiH. Nadam se da će ovo biti okidač za daljnje razgovore i rješavanje ovih problema koje Federacija BiH ima - kazao je Bošković te dodao kako je skeptičan da se u petnaest dana može postići dogovor oko nečega što se nije moglo dogovoriti zadnje četiri godine.

Što se tiče zahtjeva NES-a i SBiH za sazivanje Ustavnopravnog povjerenstva, Bošković je istaknuo kako će se sjednica ustavnog povjerenstva na tu temu održati nakon bajramskih praznika.

- Bit će sazvana sjednica Ustavnog povjerenstva kad se za to steknu uvjeti. Hoće li tko biti za dva dana, pet dana ili 10 ja vam to ne mogu reći - kazao je Bošković.

Po njegovim riječima, FBiH ima bezbroj problema koji se moraju početi rješavati.

- To možemo samo s novom vladom. Duboko vjerujem da će razgovor prevladati i da ćemo otkočiti proces imenovanja Vlade. Ne zbog stolica, već zbog onih koji su tu i onih koje mi predstavljamo – poručio je.

Admir Čavalić iz Stranke za BiH naveo je da su Ustavnopravnom povjerenstvu dostavljena četiri prijedloga amandmana na Ustav, a jedan od njih je zajednički prijedlog SBiH-a i NES-a.

Suština njihovog prijedloga je da se izbjegnu buduće blokade te da se veći značaj da parlamentarnoj većini, odnosno građanskom konceptu u komparaciji s etničkim.

- Posebno smo se na fokusirali na ulogu predsjednika i potpredsjednika FBiH. Ukoliko dođe do toga da se ne usuglase, da postoji drugi zaštitni mehanizmi, oni se traže u većini u Zastupničkom domu. Naša intencija je pokazati da hoćemo ponuditi rješenja, da ne prepustimo našu sudbinu međunarodnom čimbeniku - istaknuo je Čavalić.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 01:23