StoryEditor
poslat će ispisnicu

Ćavar: Nisam više članica Naše stranke. Ogradili su se od mog glasanja, prijetili mi nekim mjerama. Uradila sam odličnu stvar

Piše desk  /  07.11.2022., 09:38h

U Jutru za sve BHRT-a gošća je bila Boška Ćavar, članica Gradskog vijeća Grada Mostara koja je proteklih dana u ovom tijelu izjašnjavanjem o određenim zakonima izazvala lavinu reakcija i među svojim kolegama i stranačkim partnerima. Govorila je o isključenje iz Naše stranke, porukama koje je dobila prije glasanja, razlozima zašto je glasala i žali li za nekim potezima.

Podsjetimo, Ćavar je ostala suzdržana o Odluci o isticanju obilježja na i unutar objekata Gradske uprave, javnim ustanovama i javnim poduzećima u većinskom vlasništvu Grada Mostara. Odlukom se, između ostalog, definiralo da u javnim objektima mogu biti isključivo simboli Bosne i Hercegovine, FBiH, HNŽ-a i Grada Mostara.

Nisam članica Naše stranke, ogradili su se od moga glasanja, priprijetili mi nekim mjerama i podnijela sam stavku i trebam poslati i zahtjev za službenu ispisnicu da bih je mogla priložiti Gradskom Vijeću Mostara. Ostajem vijećnica, nezavisna vijećnica, kazala je Boška Ćavar za BHRT.

"Nisu objasnili niti znam kakvim mjerama, niti sam tražila. Ja imam previše godina da bi mi neko prijetio mjerama. Ja nisam uradila ništa pogrešno i mislim da nije bilo nikakvog razloga za takvo ograđivanje od moga glasanja jer se trebalo unaprijed misliti o tome kako glasati."

Nitko nije razgovarao sa mnom, osim što sam za vrijeme sjednice dobila poruku da moram glasati za prijedlog odluke HDZ- a i SDA-a, koalicije Za Mostar, naglasila je Ćavar.

Nije otkrila od koga je dobila poruku za glasanje.

"Ja se ne osjećam razočarano, oni su razočarani, moja odluka je 100 posto ispravna. Svi simboli, i šahovnica kod Hrvata i ljiljani kod Bošnjaka, su simboli s kojma se oni poistovjećuju i da se ta oblast mogla urediti kako misle u Našoj stranci onda bi se to uradilo davno. Budući da je to jako osjetljiva tema i da je lome preko mojih leđa, smatrala sam da to nije fer i pošteno. I kako su htjeli tako su i dobili."

Linčovana sam sa svih strana, još samo treba da me stave na lomaču, rekla je.

"Zamislite sutra da jedan inspektor ode u jednu sredinu i traži da se skloni grb, zastava ili to nacionalno obilježje, što bi se dogodilo. Ako sam svojom odlukom spriječila da se dogodi bilo koji taj jedan međunacionalni incident smatram da sam uradila odličnu stvar i to će se pokazati. Korak po korak."

Komentirala je i izjavu Armana Zalihića, gradskog vijećnika u Mostaru i predsjednika mostarskog SDP-a, koji je kazao kako je Ćavar iz Naše stranke ustvari četrnaesta ruka HDZ-a.

"Gospodin Zalihić je htio da bude gradonačelnik Mostara. Pošto nije dobio nikakvu podršku on sada koristi sve mogućnosti da priča protiv mene i laže. Da je on moj sin, ja bih se sramila. Gospodin Zalihić, ja nemam riječi. Ja mu ne mogu pomoći što nije sposoban da bude nešto više. Danas je vijećnik i ne znam kako je dospio do tog mjesta."

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 16:37