StoryEditor
komentar

Boška Čavar ne samo da je postupila moralno nego je postupila i u skladu s praksom Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu

Piše desk  /  01.11.2022., 21:23h

Ponovno se rasplamsala tema oko nacionalnih i vjerskih obilježja u javnim ustanovama na području Grada Mostara.

Boška Ćavar je ''razapeta'' zbog suzdržanosti jer nije htjela podržati da u javnim ustanovama budu isključivo  državna obilježja.

Boška Ćavar je postupila prema savjesti,  ali i u skladu sa odlukama Europskog suda za ljudska prava u sličnim pravnim stvarima.Europski sud u Strasborugu , u predmetu '' *Lautsi protiv Italije* '',  je konačno utvrdio da križ-raspelo u učionicama, sudnicama i drugim javnim ustanovama nije protivno Ustavu Italije ali i Europske konvencije o ljudskim pravima iako je Italija sekularna država.

Sud je zaključio da  je križ dio povijesti i tradicije Italije, i da križu javnim ustanovama ne predstavlja prijetnju nekršćanima, nego se radi o obilježju koji je dio povijesti ali i kulture u toj zemlji.

Ovdje moramo napomenuti i slučaj časne sestre *Janje Martine Katović* kojoj su vlasti u Glamoču zabranjivali da bude ravnateljica dječjeg vrtića u svojoj uniformi sa križem, ali je ista dobila na Ustavnom sudu BiH  svoju pravnu bitku, i utvrđeno je da je časna sestra bila diskriminirana i da su joj se kršila temeljna ljudska prava.

Mostar jeste specifičan grad, prije svega jer je jedini multietnički grad u Bosni i Hercegovini.

Povijest Bosne i Hercegovine, ali i grada Mostara, jeste da se radi o državi gdje je natkrovljujuće načelo konstitutivnost naroda, a sve drugo se ima povinovati tom načelo, dakle, i sama država, entitet, kanton/županija, pa i općina.Svaki konstitutivan naroda ima svoja nacionalna-etnička obilježja.

Ustavni sud BiH je naglasio u svojim odlukama da je Federacija BiH savez dva konstitutivna naroda, i da zato postoje Domovi naroda a ne Domovi kantona kao zakonodavno tijelo.Federacija Bosne i Hercegovine je prema Vašingtonskom sporazuma nastala preustrojem Republike BiH savezom dva teritorijem, i to  većinskim hrvatskim i bošnjačkim teritorijem.

Nacionalna obilježja hrvatskog  naroda u BiH se mogu vidjeti u javnim ustanovama na području teritorija sa hrvatskom većinom u Federaciji, kao što se mogu vidjeti i nacionalna obilježja bošnjačkog naroda na teritoriju Federacije gdje su isti većina.Tradicija, povijest Bosne i Hercegovine,  jesu konstitutivni narodi kao i njihova nacionalna obilježja.

Ako se vratimo na odluke Europskog suda za ljudska prava, ukoliko je povijest hrvatskog naroda na teritoriju gdje su većina nacionalno obilježje tog naroda, to ne bi trebalo smetati drugima, kao što i Hrvatima u BiH ne bi trebali smetati npr. ljiljani u javnoj ustanovi npr. u Sarajevu ili Tuzli.

Republika Srpska u svom nazivu, grbu, zastavi ima obilježja jednog naroda-trobojnicu, a radi se o ustavnoj kategoriji.

Dokle god se u javnim ustanovama drugima  ne nameće da nose nacionalna obilježja jednog naroda, tu nema kršenja ljudskih prava.Naša različitost nam ne treba smetati, čak naprotiv, na iste različitosti trebamo biti ponosni, tolerantni poštujući povijest Bosne i Hercegovine.

D. B.

24. travanj 2024 22:24