StoryEditor

Bosiljka (86): ´Ubilo me kad sam dobila kaznu za pečenje rakije´

Piše D  /  03.03.2019., 08:03h

Pa zar je dotle došlo da nama starcima iz usta otkidaju ovo malo što imamo. Zajecala je suznih očiju Bosiljka Kovačević (86).
Nju i kćer su u zaseoku Visuć kod Udbine djelatnici mobilne Carine zatekli u srijedu kako peku šljivovicu u svom dvorištu. Pekli su u kotlu, na tradicijski način. Dobili su kaznu odmah od 500 kuna kažu, a još dodatnih 1500 će morati platiti. Bosiljka za 24sata kaže da su joj uzeli i 54 litre rakije.

- Nakon nekoliko godina su rodile šljive i odlučila sam ispeći rakiju da je prodam i dobijem koju kunu jer je mirovina jako mala. Kćer je posudila kotao i pred tri dana sam u dvorištu pekla rakiju. Jedan bocun rakije sam ispekla i spremala se ispeći drugu turu kada je iza podneva došao auto s policajcem i još dvojicom u drugim uniformama. Sve su odnijeli. Nisam znala da se to mora prijaviti. Nikada u životu nisam ništa zgriješila niti ništa ukrala i da me sada pod ove stare dane kažnjavaju jer sam u svom dvorištu pekla rakiju, nisam ja kriminalac. To je nečuveno i sramota - govori Bosiljka koja u zaseoku živi sama, a tek je povremeno obiđe kćerka iz Srbije koja se i tada nalazila kod majke. Starica se inače teško kreće uz pomoću štapa i hodalice.

Kaže da ju je sve jako pogodila jer pije puno lijekova za srce. Živi od 1400 kuna mirovine i pomoći, a sama rakiju i ne pije.

- Sve ovo me jako uznemirilo, ubilo me. Pa moja mirovina nije dovoljna za kaznu - kaže.

Ubuduće će, kaže, prijaviti ako bude pekla rakiju. Carinska uprava je objavila priopćenje u kojem kaže da je netočno da su kaznili Bosiljku, nego 58-godišnjakinju. Očito njenu kćer.

- Izrečena je novčana kazna od 600 kuna koja je umanjena do najmanje moguće. A obvezna naplata trošarine je u ovom slučaju 1488 kuna - kažu iz Carine. Podsjećaju da propisi EU zabranjuju svaku neregistriranu proizvodnju alkohola. Svi koji je proizvode i za osobne potrebe, moraju se registrirati. Za osobne potrebe može se proizvesti 50 litara godišnje. Plaća se i paušal po veličini kotla.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 14:30