Article_Top_970x250

“Bosanstvo” i unitarni koncept ruše temeljne ustavne postavke i Daytonski sporazum

zastupnici hms-a

“Bosanstvo” i unitarni koncept ruše temeljne ustavne postavke i Daytonski sporazum

lis 23, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Legitimno izabrani predstavnici hrvatskog naroda, koji djeluju u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pozdravili su inicijativu zamjenika predsjedatelja Doma naroda PSBiH Dragana Čovića (Hrvatska demokratska zajednica -HDZ) o obilježavanju 25 godina od potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir o suverenosti i postizanju trajnog mira u BiH.

Inicijativa Čovića o obilježavanju 25. obljetnice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir usvojena je na Zajedničkom kolegiju Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH 8. listopada.

Kako su naveli u priopćenju, Opći okvirni sporazum za mir dogovoren u Daytonu, parafiran u Parizu, sačinjen od 11 Aneksa čini okosnicu moderne, samostalne i suverene Bosne i Hercegovine.

– Danas, 25 godina poslije, posebno važnim držimo Aneks 4. kojim je definirano ustavno uređenje Bosne i Hercegovine i u čijoj je preambuli istaknuto natkrovljujuće načelo Ustava BiH, a odnosi se na konstitutivnost tri naroda – istaknuli su.

Konsocijacijska načela ugrađena u Ustav BiH implementirana kroz konstitutivnost tri naroda s razlogom su postavljena kao temeljno načelo i ustavni meritum, napominju.

U priopćenju hrvatski zastupnici ističu da jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda mora biti realizirana kako to nalaže Ustav BiH i usklađena s odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava kako bi legitimno predstavljanje bilo osigurano na svim administrativno – političkim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini.

– Svjedoci smo kako je upravo to načelo, danas više nego ikad, dovedeno u pitanje, iako se takvim radnjama izravno podriva Ustav BiH i cjelokupan Daytonsko-pariški mirovni sporazum, navodi se u priopćenju zastupnika HNS-a u Parlamentu BiH

Napominju da je njihova odgovornost pred 25. obljetnicu potpisivanja Mirovnog sporazuma dvostruka prema narodu kojeg će očuvati te i prema domovini koju žele i hoće napraviti europskom zemljom u kojoj se na jednak i ravnopravan način poštuju sva tri naroda i u kojoj su omogućena temeljna ljudska prava.

– Pokušaji stvaranja “građanskog univerzalizma” i unificiranje kategorije “bosanstva”, koji bi trebali na silu biti postavljeni iznad konstitutivnosti naroda, jesu pokušaji stvaranja unitarnog koncepta koji ruši temeljne ustavne postavke i sami Opći okvirni sporazum za mir, navodi se u priopćenju.

Smatraju da je danas, više nego ikada, potrebno racionalno političko promišljanje budućnosti BiH i njene europske budućnosti te su izrazili želju da ta usvojena inicijativa u susret 25. obljetnici potpisivanja Daytonskog- pariškog mirovnog sporazuma bude motiv da se preuzme odgovornost prema državi i svim budućim generacijama koje dolaze.

Priopćenje potpisuju zamjenik predsjedatelja Doma naroda PSBiH Dragan Čović, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto, predsjedateljica Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH Lidija Bradara i predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH u Zastupničkom domu PSBiH Nikola Lovrinović.

Dnevnik.ba