StoryEditor

Bosanski unitaristi: Nikad nećemo pristati na izmjene izbornoga zakona

Piše D  /  16.10.2018., 12:10h

Iako je sam Čović pobijedio u izbornoj utrci za novi mandat u Predsjedništvu BiH u hrvatskom nacionalnom korpusi, njemu je, odnosno hrvatskom narodu, Željko Komšić bošnjačkim glasopvima ukrao pobijedu.

HDZ BiH i HNS BiH su pak ostvarili odličan rezultat tamo gdje žive Hrvati i bit će nezaobilazan faktor u procesu formiranja vlasti.

Čović je pak odlučio tu poziciju iskoristiti kako bi bošnjačke stranke prinudio na izmjene izbornog zakona, a prije svega na uvođenje modela na kojemu već godinama inzistira i po kojemu bi u Federaciji BiH bile uspostavljene zasebne izborne jedinice iz kojih bi Hrvati i Bošnjaci odvojeno birali članove Predsjedništva BiH.

Iz bosansko-unitarističkih ("građanskih") političkih stranaka Čoviću su poručili kako na njih ne može utjecati ultimativnim zahtjevima, a ako mu treba partner za to morat će ga potražiti negdje drugdje, prije svega u Stranci demokratske akcije (SDA).

"Mi nećemo pristati na bilo čije ucjene, pogotovo nikada i ni po koju cijenu nećemo podržati ničiji pa ni prijedlog HDZ-a koji uvodi dodatnu diskriminaciju", kazao je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.

Nikšić je populistički istaknuo kako je za građane u BiH važnije usvojiti cijeli niz drugih zakona, poput onih o minimalnoj plaći ili provesti poreznu reformu, što bi bitno poboljšalo kvalitetu života nego se kao prioritetnim pitanjem baviti izbornim zakonodavstvom.

Iz Demokratske fronte (DF), čiji je predsjednik Komšić i koja je vjerojatni koalicijski partner SDP-a, Čoviću su poslali poruku kako na njegove zahtjeve, koje smatraju ultimatumom, neće pristati. To je uostalom bilo i očekivano.

"Nedopustivo je Čovićevo stajalište o uvjetovanju formiranja vlasti donošenjem izmjena izbornog zakona", izjavio je u utorak za regionalnu televiziju N1 član predsjedništva DF-a i novoizabrani zastupnik te stranke u parlamentu BiH Dženan Đonlagić.  

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:58