Article_Top_970x250

Bosanski Novi: 800 đaka prosvjedovalo protiv odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

"Pustite nas da živimo"

Bosanski Novi: 800 đaka prosvjedovalo protiv odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

ožu 29, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Broj 800 ima određenu simboliku, s obzirom da je 800 metara od rijeke Une udaljena bivša kasarna Čerkezovac, u koju Hrvatska namjerava skladištiti radioaktivni otpad. To ne smijemo dozvoliti - rekao je Crnković.

Više od 800 srednjoškolaca okupilo se danas u Novom Gradu/Bosanskom Novom kako bi izrazili protivljenje odlaganju radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, u općini Dvor, u Hrvatskoj.

Ukazali su da je taj prostor od Novog Grada udaljen svega 800 metara zračne linije, prenosi Fena.

Učenici su nosili transparente s natpisima "Pustite nas da živimo", "Zašto da trujete sebe kad možete nas", "Nova pravila EU: Smeće isključivo bacajte pred komšijska vrata", "I ja volim život"...

Predsjednik Udruženje „Green team“ i organizator prosvjeda Mario Crnković je istaknuo da je više od 800 mladih reklo „Ne“ odlaganju radioaktivnom otpadu na Trgovskoj gori i zagađenoj životnoj sredini.

-Broj 800 ima određenu simboliku, s obzirom da je 800 metara od rijeke Une udaljena bivša kasarna Čerkezovac, u koju Hrvatska namjerava skladištiti radioaktivni otpad. To ne smijemo dozvoliti - rekao je Crnković i dodao da svi u BiH moraju biti ujedinjeni protiv namjera Hrvatske da na toj lokaciji izgradi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Mladi su, nakon prosvjednog okupljanja, krenuli u čišćenje grada.

Dnevnik.ba