Article_Top_970x250

Bosanska Posavina okićena zastavama hrvatskog naroda u BiH povodom 25. obljetnice osnutka HRHB 

ODŽAK, DOMALJEVAC, ORAŠJE...

Bosanska Posavina okićena zastavama hrvatskog naroda u BiH povodom 25. obljetnice osnutka HRHB 

kol 27, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(foto: garevac.info; domaljevac.net)

Povodom 25. obljetnice osnutka Hrvatske Republike Herceg- Bosne općine u Posavskoj županiji osvanule su okićene zastavama hrvatskog naroda u BiH.

U općini Domaljevac u Posavskoj županiji tijekom vikenda su postavljene zastave hrvatskog naroda u BiH povodom 25. obljetnice osnutka Hrvatske Republike Herceg-Bosne. 

Zastave hrvatskog naroda u BiH postavljene su na ulazu u Općinu Domaljevac i naselje Grebnice. 

Također, na ulazu u Općinu Odžak postavljene su zastave hrvatskog naroda u BiH, a lokalni mediji u Bosanskoj Posavini navode kako su brojna naselja i sela okićena zastava povodom 25. obljetnice osnutka HRHB. 

Osim u Domaljevcu, zastave hrvatskog naroda u BiH postavljene su i Općini Orašje odnosno mjestima Tolisa, Kostrč, Donja Mahala, Matići i dr. 

Hrvatska Republika Herceg-Bosna osnovana je 28. kolovoza 1993. godine.  Hrvatska Republika Herceg Bosna bila je administrativno-pravna jedinica unutar Bosne i Hercegovine putem koje su se Hrvati u BiH samoorganizirali kako bi se zaštitili najprije od agresorskog djelovanja srpske JNA, a kasnije i od bošnjačke Armije RBiH.  

"U vrijeme dok je postojala, HRHB bila je za Hrvate jedini slobodni teritorij u BiH, odnosno prostor unutar države na kojem Hrvati nisu sustavno ubijani, progonjeni, na kojem im nije paljena i oduzimana imovina, na kojem nisu strepili za vlastite živote. Bio je to prostor kakve-takve “pravne države” na kojem su pripadnici drugih naroda imali pravo živjeti; u Herceg Bosni ni Bošnjacima ni Srbima nije oduzimana imovina, civili nisu sustavno progonjeni, niti se provodilo sustavno etničko čišćenje", dio je iz komentara glavnog urednika portala Dnevnik.ba, Jurice Gudelja. 

R. I. / Dnevnik.ba