StoryEditor

Bosanci otišli u Njemačku zaraditi, vratili se jedva - gladni i žedni

Piše D  /  21.09.2019., 05:09h

Tvrtka „Power Montaža“ iz Zagreba poslala ih je na rad u „obećanu zemlju“. Radili su mjesec i pol i za svoj posao nisu plaćeni.

Kako kažu Muračević i Omeragić, ostali su im dužni po 2.000 eura.

"Imamo još kolega koji su zaglavili ovako, ostali su im dužni više od 1.500 eura. Oko petnaestak ljudi je „izvisilo“ i dovedeni su na ivicu propasti iako su pošteno radili svoj posao. Tko zna koliko su naših građana na ovaj način prevarili", rekao je Muračević.

Kad su se htjeli vratiti u Zenicu, naišli su na još veće probleme. Nisu imali ni za kartu nazad, pa su, kako kažu, ostali očajni i iscrpljeni u tuđoj zemlji.

Kontaktirali su nekoliko puta vlasnika tvrtke, ali jedinu informaciju koju su dobili jeste da je vlasnik, navodno, umro.

"To nam je rekao njegov sin, kao i da on nema veze s tvrtkom, iako u Gospodarskom registru Hrvatske, sin stoji, pored oca vlasnika, kao jedini zastupnik. Rekli smo mu da nemamo novca da se vratimo. Više nam se nije javljao na pozive", rekao je Muračević.

Posudili su novac od jednog čovjeka iz Mrkonjić-Grada kojeg su upoznali u Njemačkoj kako bi kupili karte do Zagreba. Ni tu nije kraj njihovim mukama. Ponovo su se razočarali u Veleposlanstvo BiH u Hrvatskoj kojoj su se obratili za pomoć.

Bez pomoći

"Ispričali smo što nam se dogodilo, rekli da smo gladni i da nemamo novca da se vratimo u BiH. Rekli su nam da da nam ne mogu pomoći i rekli: ‘Pokušajte stopirati do Zenice‘",  ispričao je Muračević, dodavši da su naišli na dobrog vozača koji im je dao karte na povjerenje.

Kontaktirali smo i Veleposlanstvo BiH u Hrvatskoj, no još uvijek nismo dobili odgovor. Kako je rečeno, provjerit će s otpravnikom poslova što se točno dogodilo i poslati Ministarstvu vanjskih poslova, piše Dnevni avaz.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 06:21