StoryEditor
srbac

Bosanac napravio rotirajuću kuću: "Morao sam udovoljiti ženi, stalno se žalila..."

Piše desk  /  08.10.2021., 12:51h
Sve želje je ispunio, kaže, a ostala mu je samo jedna: “Kako sam najstariji, želio bih na onaj svijet otići prvi”

Kada se kuća gradi vječita je dilema na koju stranu okrenuti prozore? Vojin Kusić iz Srpca riješio je to tako što je napravio kuću koja se rotira. Uradio je to kako bi udovoljio supruzi.

Ideja o izgradnji rotirajuće kuće tinjala je u njemu iz mladih dana.

“Kada sam pravio obiteljsku kuću, žena je rekla: Želim da spavaća soba bude pored ceste da me bude sunčevi zraci’. Dnevni boravak je išao s druge strane. Onda joj je to dosadilo. ‘Osjećam se zatvorena kao u kavezu. Hoću da vidim tko mi uđe u dvorište, da mi je pored ceste’, kazala je. Tada sam pregradio zid. Pravio dnevni boravak s druge strane i pune ruke posla. Onda sam počeo ovo raditi. Kada su me pitali zašto, rekao sam da mi je dosadilo. Žena čas hoće s ove, čas hoće s one strane. Sada se okreće pa neka vidi kako će”, rekao je Kusić.

Njegova kuća se ne razlikuje od ostalih. Kusić, za kojeg kažu da je druželjubiv, se našalio.

“Kada vidite da idu neželjeni gosti, stube okrenete na drugu stranu”, rekao je kroz osmijeh.

Naveo je i kako je imao smiješnu situaciju kada je organizirao feštu povodom završetka gradnje. Gosti su ušli na jednu stranu, a izašli na drugu i nisu znali kamo  da idu.

Zanimljivo je da je Vojin kuću većinom izgradio i isprojektirao sam. Za sebe kaže da je samouk čovjek s osam razreda. Sve želje je ispunio, kaže, a ostala mu je samo jedna: “Kako sam najstariji, želio bih na onaj svijet otići prvi”.

Dnevnik.ba

23. veljača 2024 00:11