StoryEditor
Visoki predstavnik Eu

Borrell zatražio raspisivanje novih izbora u općinama na sjeveru Kosova

Piše hina  /  02.06.2023., 10:51h

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell zatražio je raspisivanje novih lokalnih izbora u općinama na sjeveru Kosova, učešće Srba u tom izbornom procesu i početak rada na osnivanju Zajednice općina sa srpskom većinom.

Borrell je na Twitteru napisao da je s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednicom Kosova Vjosom Osmani (tijekom summita Europske političke zajednice održanog u Moldaviji) razgovarao o "opasnoj situaciji na sjeveru Kosova".

On je u objavi naveo da je imao zajednički sastanak s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholz, ali i da je imao odvojene sastanke s Vučićem i Osmani.

"Imamo tri jasna zahteva, a to su novi lokalni izbori odmah, osiguranje učešća kosovskih Srba u izbornom procesu, početak rada na osnivanju Zajednice općina sa srpskom većinom u okviru dijaloga pod okriljem EU", napisao je Borrell.

"Ako se to ne uradi bit će ozbiljnih posljedica za naše odnose", dodao je on u objavi poslije sastanka s predsjednicima Srbije i Kosova na margini skupa Europske političke zajednice u Moldaviji.

Macron je izjavio u petak večer u Moldaviji da su Pariz i Berlin apelirali na Srbiju i Kosovo da što prije budu organizirani novi lokalni izbori u četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova i da na njima sudjeluju predstavnici Srba, prenose mediji u regiji.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 05:43