StoryEditor
Šef EU diplomacije

Borrell zabrinut što čelnici u BiH ne koriste neizbornu godinu za dogovor o promjeni izbornog zakonodavstva

Piše fena  /  15.11.2021., 19:55h
Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izrazio je zabrinutost što neki političari u BiH koriste retoriku podjela.

"Moram ponoviti da mi podržavamo jedinstvenu i suverenu BiH i pozivamo sve političke čelnike da sjednu za pregovarački stol", izjavio je Borrell nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije na kojoj je jedna od tema bila zapadni Balkan i posebno situacija u BiH.

Borrell je izrazio svoju zabrinutost što bh. čelnici ne koriste neizbornu godinu za dogovor o promjeni izbornog zakonodavstva, navodi Hina.

Sastanku je nazočio i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je kritizirao one koji u BiH odugovlače s dogovorom o promjeni izbornog zakonodavstva jer, kako je rekao, vrijeme istječe s obzirom da je sljedeća godina izborna.

"Ključno je promijeniti izborni zakon koji će jamčiti ono što je dogovoreno Daytonskim mirovnim sporazumom, jednakopravnost i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u kolektivnim institucijama BiH", poručio je Grlić Radman.

Dodao je da je nekoliko ministara država članica podržalo njegovo izlaganje.

Na novinarsko pitanje je li Dodik hrvatski prijatelj ili problem, Grlić Radman je odgovorio kako je to pojednostavljeno gledanje.

"To je crno-bijelo gledanje na stvar. Dodik je činjenica i s njim treba razgovarati, osobito Hrvatska koja ima najdulju granicu s Bosnom i Hercegovinom. Mi smo upućeni jedni na druge i moramo ulagati sve snage, diplomatske i političke kapacitete kako bismo pridonijeli stabilnoj, prosperitetnoj i funkcionalnoj BiH”, rekao je hrvatski šef diplomacije.

Dnevnik.ba

04. listopad 2022 05:15