StoryEditor
prioritet za eu

Borrell u posjeti BiH, obići će EUFOR i susresti se s bh. dužnosnicima

Piše Fena  /  16.03.2022., 07:44h
Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell boravit će danas u posjeti Bosni i Hercegovini u okviru svoje višednevne posjete zemljama zapadnog Balkana.

Prema za sada dostupnom rasporedu posjete, Borrell će u Sarajevu prvo posjetiti operaciju Europskih vojnih snaga (EUFOR Altea) koja je posljednjih dana dobila pojačanje te je širom BiH raspoređeno 500 vojnika.

- Raspoređivanje rezervi i njihove opreme, uključujući laka oklopna vozila, mjera je predostrožnosti i proporcionalna mjera koja pokazuje odlučnost EUFOR-a da podrži naše partnere iz BiH u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja (SASE -Safe and Secure Environment) - navedeno je tada.

Tijekom posjete Bosni i Hercegovini visoki dužnosnik Europske unije trebao bi se sastati s predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva.

Prethodno je Borrell posjetio Sjevernu Makedoniju gdje je kazao da u sadašnjim vremenima svi zajedno trebaju surađivati bez političkih podjela, naglašavajući da je zapadni Balkan strateški prioritet za Europsku uniju.

Kako je istaknuto, višednevna posjeta Borrella zemljama zapadnog Balkana potvrdit će predanost i podršku Europske unije regiji, između ostalog imajući u vidu invaziju Rusije na Ukrajinu i utjecaj tog rata na sigurnost Europe u cjelini.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 18:11