Article_Top_970x250

Borrell: Iskoristimo godišnjicu za iskorak od Daytona ka Bruxellesu

budućnost BiH u Europskoj uniji

Borrell: Iskoristimo godišnjicu za iskorak od Daytona ka Bruxellesu

stu 21, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FENA

Iskoristimo ovu godišnjicu kao prekretnicu u tranziciji iz poslijeratne u pretpristupnu zemlju.

Iskoristimo je kao priliku da proces ubrzamo i napravimo iskorak od Daytona ka Bruxelesu- kazao je potpredsjednik Europske komisije i visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell koji je danas boravio u posjeti BiH povodom 25. godišnjice od parafiranja Daytonskog sporazuma.

Borrell je naglasio da dok se prisjećamo tragedija iz prošlosti, nikada nećemo dozvoliti da se one ponove, a ovaj povod koristimo za proslavu volje za suživot u miru danas i spremnosti da gradimo zajedničku budućnost.

Naglasio je da danas obilježavamo ključnu prekretnicu - 25. godina od završetka razornog rata u BiH, čije su rane i danas jasno vidljive. 

Poručio je da je budućnost BiH u Europskoj uniji, istaknuvši da je to zajedničko opredjeljenje Europe i BiH, ali da političko rukovodstvo u BiH mora preuzeti svoj dio odgovornosti, mora omogućiti reforme koje su zemlji potrebne. 

- Ovo je zemlja prepuna crkava i džamija, uvijek je imala važnu ulogu u historiji Europe. Vjekovima je bila mjesto susreta istoka i zapada. Ova zemlja je na granici dva carstva i dvije vjere. Kada čujemo ezan taj zvuk je u harmoniji sa zvonjavom crkvenih zvona u blizini i sinagoga. Ovdje vidimo harmoniju tri konfesije koje su godinama živjele u miru. Ovaj pluralitet kultura je veliko bogatstvo - kazao je Borrell. 

Naveo je da različitosti jesu bogatstvo, ali mogu poslužiti kao oružje onima kojima odgovaraju podjele. To je bilo vidljivo prije trideset godina, kako je kazao, kada su susjedi postali neprijatelji. 

Ističe da članstvo u EU ostaje temeljni prioritet za građane ove zemlje, više od 80 posto njih izražava podršku ovom cilju. U tom smislu kazao je da vlasti moraju osigurati još bolje uvjete za građane, te da građani od svojih izabranih dužnosnika to i očekuju. 

Podvukao je da su u BiH, kao i u drugim zemljama Balkana, duboko ukorijenjene političke podjele, nedostaci pravosudnog sistema, korupcija i negativna retorika, koji i dalje blokiraju napredak. 

- Ne možemo ne uvažiti da je ovo još uvijek istina. Građani ne razumiju zašto je njihova budućnost talac političkih i administrativnih preporuka, zašto ih prošlost drži u težnjama ka budućnosti. Njihova viđenja su mnogo šira od BiH i regije. Srećom oni se mogu kretati van granica njihove zemlje i vidjeti što se vani događa, zbog čega su i njihova očekivanja velika - kazao je.

Dodaje da izostanak ključnih reformi u BiH neće usporiti samo europski put zemlje, već će građani nastaviti izražavati svoje nezadovoljstvo odlaskom iz zemlje.

Dnevnik.ba