StoryEditor
Visoki predstavnik Eu

Borrell: "EU će trenirati ukrajinsku vojsku. Na Zapadnom Balkanu glavni problem odnosi Srbije i Kosova"

Piše desk  /  14.11.2022., 09:13h

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell govorio je uoči današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU o temama o kojima će se razgovarati u Bruxellesu.

Kada je riječ o Ukrajini, Borrell je poručio kako će se danas i službeno označiti početak vojne obuke za ukrajinske vojnike.

"Danas ćemo potvrditi važnu odluku trening misije za ukrajinsku armiju. Diskutirali smo o tome i odlučili smo u rekordnom vremenu da će misija biti pokrenuta za nekoliko tjedana. Održavat će se u Poljskoj i trenirat ćemo 15.000 ukrajinskih vojnika. Ruska armija se povlači, to je dobra vijest i moramo nastaviti podržavati Ukrajinu u našim kapacitetima", poručio je Borrell.

Jedna od tema o kojoj će se razgovarati je i situacija na Zapadnom Balkanu, a za Borrella je na ovom području glavni problem odnosi Kosova i Srbije.

Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, Borrell je rekao kako je ključna tema u ovom trenutku odnosi između Srbije i Kosova.

"Dosta vremena sam posvetio Kosovu i Srbiji. Sastao sam se s Kurtijem i Vučićem i tu imamo novu krizu, moramo ući u krizni način ponašanja. Razgovarali smo o rješenjima. Pozivam obje strane da poštuju posvećenost, ispune obaveze iz prethodnih dogovora i traže strukturalno rješenje", ističe Borrell.

Pored situacije na Zapadnom Balkanu i Ukrajini, Borrell je potvrdio kako će se na današnjem sastanku razgovarati o uvođenju novih sankcija Iranu te situaciji u Africi.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 08:03