StoryEditor
šef eu diplomacije

Borrell: Dogovor oko izbornog zakona "apsolutno bitan", EU i SAD neće prihvatiti raspad BiH

Piše Fena  /  20.02.2022., 15:48h
Visoki predstavnik Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je u nedjelju da EU i Sjedinjene Američke Države neće prihvatiti raspad Bosne i Hercegovine.

Govoreći na panel diskusiji na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, Borrell je rekao da situacija u Bosni i Hercegovini "nikada nije bila ovako zabrinjavajuća", javlja Anadolija.

Dodao je da je mjesecima u koordinaciji s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, te da su liderima BiH "iznijeli vrlo ozbiljno upozorenje".

- Nećemo prihvatiti raspad i dezintegraciju Bosne i Hercegovine - naglasio je Borrell.

Pojasnio je i da je razgovarao s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH iz entiteta Republika Srpska i pozvao ga na sudjelovanje u radu državnih institucija.

Borrell je naglasio da je "apsolutno bitno" da se srpski, bošnjački i hrvatski lideri dogovore oko ustavnih i izbornih reformi u BiH, koje zahtijeva međunarodna zajednica.

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a u ponedjeljak će razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o mogućim sankcijama liderima Republike Srpske.

Zastupnici u Narodnoj skupštini RS 10. veljače glasali su za Zakon o uspostavljanju posebnog Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća u RS.

Glasnogovornik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku rekao je da taj potez predstavlja "neprihvatljivo kršenje ustavnog i pravnog poretka BiH".

Dnevnik.ba

29. siječanj 2023 21:44