StoryEditor
VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borrell: Blizu smo postizanja nuklearnog sporazuma s Iranom

Piše fena  /  26.03.2022., 13:01h
Visoki predstavnik Europske unije Josep Borrell izjavio je u subotu da su Iran i svjetske sile vrlo blizu dogovora o oživljavanju svog nuklearnog sporazuma iz 2015., kojim bi se smanjio nuklearni program Teherana u zamjenu za ukidanje strogih sankcija.

Nuklearni pregovori bili su blizu konačnog dogovora sve dok Rusija nije u posljednjem trenutku postavila zahtjeve Sjedinjenim Američkim Državama, inzistirajući da sankcije uvedene Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu ne bi trebale utjecati na njezinu trgovinu s Iranom.

Borrell je ovo izjavio u subotu na međunarodnoj konferenciji Doha Foruma, prenosi Reuters.

Enrique Mora, koordinator EU za nuklearne pregovore, rekao je u petak da će otputovati u Teheran kako bi se sastao s glavnim iranskim pregovaračem.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian rekao je da se nuklearni sporazum može postići u kratkom roku ako Sjedinjene Američke Države budu pragmatične.

"Vjerujemo da, umjesto što se igraju riječima i gube vrijeme, američki službenici trebaju djelovati racionalno i usvojiti odgovarajući pristup ovom problemu", rekao je on.

Američki službenici su, s druge strane, bili oprezniji u procjeni napora da se oživi sporazum.

Dnevnik.ba

22. ožujak 2023 03:31