Article_Top_970x250

Borovac i Jović: Skrnavljenje pravoslavnih grobalja u Sarajevu i Kladnju udar na izgradnju povjerenja među narodima u BiH

Vandalizam

Borovac i Jović: Skrnavljenje pravoslavnih grobalja u Sarajevu i Kladnju udar na izgradnju povjerenja među narodima u BiH

stu 06, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Izgradnja povjerenja i suživot svih naroda u Bosni i Hercegovini nema alternativu – naveli su Borovac i Jović u zajedničkoj izjavi.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac i njen zamjenik Predrag Jović najoštrije su osudili skrnavljenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u sarajevskom naselju Briješće te Karauli kod Kladnja.

Također, pozvali su nadležne institucije i policiju da sa posebnom pažnjom razmotre taj vandalski čin i procesuiraju njegove počinitelje, priopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, prenosi Fena.

Borovac i Jović su u zajedničkoj izjavi istaknuli kako ovakvi nemili događaji predstavljaju udar na pokušaje ponovne izgradnje povjerenja među narodima u Bosni i Hercegovini, zbog čega ne smiju biti tolerirani, a pogotovo ne opravdavani.

- Izgradnja povjerenja i suživot svih naroda u Bosni i Hercegovini nema alternativu. To je jedini način da se ostvari stvarni napredak i učini kraćim put naše zemlje ka članstvu u Europskoj uniji. Skrnavljenje nadgrobnih spomenika odraz je nepostojanja minimuma humanosti i civilizacijske svijesti i ne smijemo dozvoliti da pojedinci retrogradnim djelovanjem pokušaju mijenjati sliku multietničke i multikulturalne zemlje, kakva će je Bosna i Hercegovina bila vjekovima i kakva će biti i u budućnosti – naveli su Borovac i Jović u zajedničkoj izjavi.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250