StoryEditor

Borjana Krišto: Više smo iskoraka napravili tijekom posljednjih 13 mjeseci nego u proteklih 10 godina

Piše fena  /  12.03.2024., 14:43h

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavila novinarima kako je uvjerena da će odluka Europskog vijeća 21. ožujka o otpočinjanju pregovora s BiH o članstvu u Europskoj uniji biti pozitivna.

Navela je da je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas na Europskom parlamentu, na zasjedanju u Straßburgu, na neki način obrazložila pozitivan stav, odnosno „zeleno svjetlo“ za BiH za otvaranje pretpristupnih pregovora.

- Još nas u tom smislu očekuje konačna odluka donošenjem odluke od strane Europskog vijeća Europske unije. Nadam se i vjerujem da će sve zemlje članice dati „zeleno svjetlo“, da će se pozitivno očitovati o svemu onome što su institucije BiH, konkretno i Vijeće ministara BiH, napravili u proteklih 13 mjeseci rada – navela je Krišto.

Dodala je da je jučer, kroz osobne razgovore, koji su bili na tjednoj razini, s predstavnicima institucija Europske unije, dobila potporu i ohrabrenje „za naš nastavak daljnjeg rada“.

- Rekli su nam ono što su i danas kazali, da su institucije BiH u proteklih 13 mjeseci rada napravili više iskoraka nego proteklih 10 godina - kazala je Krišto.

Istaknula je da je taj rad rezultat zajedničkih politika, međusobnog uvažavanja, vraćanja povjerenja i donošenja odluka konsenzusom.

- Mislim da to treba biti pravac i put za dalje - kazala je Krišto.

Uvjerena sam, navela je Krišto, da će odluka Europskog vijeća 21. ožujka biti pozitivna.

Osvrnula se i na današnju sjednicu Vijeća ministara BiH na kojoj je bio razmatran Nacrt zakona o sudu BiH, o kojem će se ministri izjasniti na narednoj sjednici.

- Danas smo, u okviru dnevnog reda, trebali imati izjašnjenje o jednom vrlo važnom zakonu koji se tiče, između ostalog, ispunjavanja kriterija za otvaranje pregovora BiH sa EU. To je zakon o Sudu BiH. Radili smo do zadnjeg momenta. Nismo se uspjeli na sjednici izjasniti. Resorni ministar je predložio da im treba još dodatno vrijeme pet do sedam dana, tako da smo izjašnjenje o ovom važnom zakonu ostavili za sjednicu koja je planirana 19. ožujka, za sedam dana – kazala je Krišto.

Dodala je da su također danas planirali na dnevni red staviti i zakon o zaštiti osobnih podataka.

Međutim, do momenta počinjanja sjednice nisu dobili potrebna mišljenja, odbori pri Vijeću ministara BiH nisu ga razmatrali, tako da nisu bili spremni da ga dodaju na dnevni red.

- Ali u svakom slučaju, ovaj vrlo važan zakon bi se trebao naći na dnevnom redu sjednice 19. ožujka. Imali smo također određeni broj odluka koje se tiču europskog puta o kojima se danas nismo izjašnjavali, a neke smo usvojili. Mogu kazati da sam zadovoljna sa svim onim što smo i danas uradili i što smo na svojevrstan način usuglasili - kazala je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Istaknula je da ih način na koji rade, dovodi do cilja.

- Vijeće ministara BiH ne radi na principu nekakvog razmimoilaženja. Ono radi na principu konsenzusa i kompromisa, jer bez tog principa nemamo sjednica, nemamo odluka. Time smo se rukovodili i do sada, time smo se rukovodili danas i to će biti naš princip rada u budućnosti. Nadam se da nas je jedan takav princip doveo i do toga što ste već čuli od političkih predstavnika i u BiH, a napose od političkih predstavnika iz europskih institucija, od povjerenika Varhelyia, koji je predložio prijedlog odluke za otvaranje pregovora prema Europskoj komisiji. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je danas na Europskom parlamentu, na zasjedanju u Straßburgu, na neki način obrazložila pozitivan stav, odnosno "zeleno svjetlo" za BiH za otvaranje pretpristupnih pregovora - kazala je Krišto.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 20:33