13.09.2022., Jajce, Bosna i Hercegovina - Obiljezavanje 27. obljetnice VRO ”Maestral” i oslobodjenja Jajca.DEJAN RAKITA/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
obljetnica oslobođenja grada

Borjana Krišto u Jajcu: Hrvatski branitelji se nisu borili za ovakvu BiH, Hrvati moraju moći nesmetano izabrati svoje političke predstavnike

Piše desk  /  13.09.2022., 14:31h

Nameće se pitanje, dodala je, je li danas Bosna i Hercegovina zemlja za koju su se borili hrvatski branitelji

Hrvatska kandidatkinja za članicu Predsjedništva BiH Borjana Krišto danas je u Jajcu, na svečanosti povodom obljetnice oslobođenja grada izjavila kako je današnja BiH nepravedno ustrojena i kako se Izborni zakon mora promijeniti tako da i Hrvati mogu nesmetano birati vlastite političke predstavnike.

Također, navela je kako današnja BiH nije država za kakvu su se borili hrvatski branitelji.

Krišto je govorila na svečanosti povodom godišnjice oslobođenja Jajca u Domovinskom ratu tijekom akcije "Maestral". Izjavila je kako je to dan kada se na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića zavijorila zastava hrvatskog naroda.

"To je trenutak slobode hrvatskog naroda koji je obilježen odlučnošću hrvatskog branitelja. Žrtva koja je utkana u slobodu ovog grada, Bosne i Hercegovine, njenih građana. Mnoge zastave, koje se danas vijore, simboliziraju pobjedu nad svima koji su stradali. Mislili su da će snagom i silom okupirati ovaj prostor i ognjišta. Nisu računali na hrabrost hrvatskog branitelja. Nisu računali na ljubav prema rodu i domovini", naglasila je Krišto.

Nameće se pitanje, dodala je, je li danas Bosna i Hercegovina zemlja za koju su se borili hrvatski branitelji.

"Je li to pravna i demokratska država? Znamo odgovore", dodaje.

Također, pozvala je na izmjene Izbornog zakona, kojima će se omogućiti da Hrvati nesmetano biraju svoje političke predstavnike.

"Živimo u Bosni i Hercegovini kao državnoj zajednici triju konstitutivnih naroda. Imamo nepravedno ustrojenu državu. Bosna i Hercegovina je i naša domovina, domovina hrvatskog naroda. Samo takva može imati opstojnost, sigurnost, kako unutar svog teritorija, tako i u Europskoj uniji. Izborni zakon se mora promijeniti u skladu s odlukom Ustavnog suda o legitimnom političkom predstavljanju", zaključila je Krišto i pozvala Hrvate na zajedništvo.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 09:20