StoryEditor
godišnji sastanak

Borjana Krišto sudjeluje na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu

Piše desk  /  17.01.2023., 14:42h

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH sudjeluje na Godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, što je potvrdila na svom Twitter nalogu. Ona je napisala: “Godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma je upravo počeo u Davosu.

Radujemo se razgovorima o raznim istaknutim pitanjima sa globalnim liderima na Svjetskom ekonomskom forumu ovog tjedna", napisala je Krišto. Iako se u medijima postavljalo pitanje, u kojoj funkciji Krišto boravi u Davosu, s obzirom da nema ured, odnosno Savjet ministara BiH nije formiran, iz ovog tijela za N1 pojašnjavaju kako predsjedavajuća Krišto sudjeluje na Forumu.

“Poziv za sudjelovanje na Godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu stigao je 5.1.2023.godine na ime Borjane Krišto, predsjedateljice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Novoimenovana predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sudjelovat će u četvrtak, 19. 1. 2023. godine, na posebnoj sesiji “Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu“ u okviru Godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), koji se održava od 16. do 20. siječnja”, – stoji u odgovoru Savjeta ministara BiH na upit N1.

Ono što je bilo zbunjujuće prethodnih dana je da su I Zoran Tegeltija I Borjana Krišto slali priopćenja kao predsjedavajući Savjeta ministara, iako je Krišto potvrđena od strane Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH početkom prosinca.

U Zakonu o Savjetu ministara BiH u članu 9, stav 4 stoji da “Predsjedavajući Vijeća ministara stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom.”. Nadalje, u članu 11, stav 2 istog Zakona, govori se o statusu predsjedavajućeg u tehničkom mandatu gdje piše: “Ako Predstavnički dom ne potvrdi odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara o imenovanju ministra ili zamjenika ministra, predsjedavajući Vijeća ministara dužan je u roku ne dužem od osam (8) dana imenovati drugu osobu na to mjesto i takvu odluku dostaviti na potvrdu Predstavničkom domu, ili podnijeti ostavku.”, zbog čega se Zoran Tegeltija još uvijek vodi kao predsjedavajući, pa se čeka da Krišto konačno formira svoj ured u narednim danima.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 23:03